Samhället har misslyckats med att skydda landets äldre, slog coronakommissionen fast i delbetänkandet som redovisades i veckan.
En rad problem kopplades till den fragmentariska ansvarsfördelningen, då både kommuner och regioner är huvudmän i vården av gamla.
Till detta hör Ivos granskning som visade att var femte i äldreomsorgen inte fick individuella läkarbedömningar i samband med att de insjuknade i covid-19.
Region Norrbottens nuvarande samverkansavtal med kommunerna stipulerar att regionen som minimikrav erbjuder en läkartimme per tio brukare i veckan inom särskilda boenden men nu uppger chefläkare Pia Näsvall att avtalet kan komma att ändras.
– Utifrån pandemin och granskningarna behöver vi se över dokumenten och hur vi ska formulera dem vidare. Om vi ändrar dem, måste vi omteckna avtalen men den exakta skrivningen kan jag inte uttala mig om i dag, säger Pia Näsvall som inte heller vill uppge någon tidsplan för när det nya samverkansavtalet är färdigt eller om det även behöver tas politiska beslut.
Under pandemin har vi och andra medier uppmärksammat Ivo-ärenden, där äldre har avlidit på boenden under kritiserade förhållanden utan läkarbedömningar och med bristfällig information till anhöriga.
Redaktionen får dagligen ta del av nya berättelser, samtidigt som geriatrikprofessor Yngve Gustafson vid Umeå universitet menar att många äldre hade överlevt om de fick sjukhusvård i stället för att hamna i palliativ vård på boendena.
– Jag kan inte uttala mig om enskilda fall och det går ännu inte att veta om detta stämmer på en övergripande nivå. Däremot är det viktigt att det finns inriktningsbeslut kring den palliativa vården och att de kommuniceras tydligt till både patienter och anhöriga, säger Pia Näsvall.
– Men jag vill poängtera att vi har erbjudit sjukhusvård till alla äldre i behov av sjukhusvård. Vi har inte stängt dörrarna.
Var femte äldre person på boendena har inte fått individuella läkarbedömningar under pandemin, enligt Ivo. Kommentar?
– Vi har saker som vi behöver bli bättre på. Ytterst handlar det om att äldre får läkarbedömningar men också att de dokumenteras och kommuniceras rätt.
Men gäller de uteblivna läkarbedömningarna även för Region Norrbotten?
– Om det har skett misstag, får vi se till att vi inte upprepar dem. Vi måste bli bättre i dokumentationerna, de måste också bli mer spårbara. Men även om dokumentationen inte alltid är på plats, betyder inte det att de äldre inte har fått rätt vård och läkarbedömningar.
Just gällande dokumentationen av de äldres sjukdomstillstånd är en tung kritik från coronakommissionen att det i dag saknas sammanhållen journalföring mellan regionerna och kommunerna.
Chefläkaren håller med.
– Vi är olika huvudmän och vårdgivare och därmed finns inga gemensamma journaler. Självklart måste vi ändå tillse att informationen finns tillgänglig både på den kommunala och den regionala sidan. Här kan vi bli mycket bättre. En viktig fråga.
– Men detta handlar också om hur man ser på detta utifrån nationellt perspektiv, kopplat till lagar och förordningar, kring hur vi som huvudmän ska dela informationen.
Har regionen tillräckliga läkarresurser i primärvården för att skydda och vårda de gamla på äldreboendena?
– Alla särskilda boenden har koppling till våra hälsocentraler, därmed har vi ansvaret. Kopplat till pandemin har vi också låtit mycket annan vård anstå för att klara av de akut sjuka som behöver sjukhus- och intensivvård och samtidigt ta hand om våra sköra äldre.
Coronakommissionen vill att kommunerna ska kunna anställa egna läkare. Hur ser du på det?
– Jag har ingen personlig åsikt om det. Vi behöver en primärvård som fungerar och en god samverkan med kommunerna. Det ska vi säkra upp, säger Pia Näsvall, chefläkare inom Region Norrbotten.