Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden och ordförande i Norrbottens kommuner, är en av de som undertecknat skrivelsen.
– Kampen fortsätter. Får industrifisket fortsätta som nu, kommer strömmingsfisket att kollapsa och vi får glömma strömming som matfisk i bland annat surströmming.
Vi har tidigare berättat om hoten mot strömmingsfisket. Claes Nordmark framhåller att de stora industritrålarna fiskar upp nästan all strömming. Det blir knappt något kvar till det småskaliga kustnära fisket som går till matfisk. Det som industritrålarna fiskar upp går till foder i laxuppföding.
– Industrifisket tar upp uppemot 95 procent av strömmingen, så det blir inte mycket kvar till det småskaliga kustnära fisket. Dessutom tar industrifisket upp strömmingen för tidigt, så vi får både färre och fysiskt mindre strömmingar.
Skrivelsen till regeringen har även undertecknats av Anders Öberg (S), ordförande i regionstyrelsen i Region Norrbotten, Erik Lövgren (S), kommunalråd i Ånge och ordförande i Kommunförbundet Västernorrland, Glenn Nordlund (S), ordförande i regionstyrelsen Region Västernorrland samt Niklas Daoson (S), kommunalråd i Östersund och ordförande i Kommunförbundet Jämtland-Härjedalen.
EU:s jordbruks- och fiskeråd beslutade i oktober i år om 2024 års fiskekvoter i Östersjön. Det innebär, förutom specificerade kvoter, ett tillfälligt trålningsförbud under en månad per år, inom vissa områden i Östersjön.
– Det hjälper inte. Istället borde man pausa industrifisket under några år. Dessutom gäller beslutet inte Bottniska viken. Det är oacceptabelt att industrifisket får fortsätta rasera Östersjöns biologiska mångfald, säger Claes Nordmark.
Han framhåller att regeringen, trots EU-beslutet, har rätten att själva fördela fiskekvoterna mellan det småskaliga kustnära fisket och det storskaliga industrifisket.
– Regeringen måste styra om strömmingskvoterna. De kan inte skylla på EU.
Har ni fått något svar av regeringen ?
– Nej, de brukar inte svara oss och det är ett demokratiskt problem, säger Claes Nordmark
Då vi kontaktar landsbygdsminister Peter Kullgrens (KD) tillfällige pressekreterare Frida Bramstedt känner hon inte till skrivelsen. Efter att vi skickat henne den, lovar hon att försöka visa skrivelsen för Peter Kullgren.
Hon återkommer med följande svar: "Vi har mottagit skrivelsen och hanterar den enligt gängse rutiner inom regeringskansliet".