Förhandlingarna pågick i tre månader utan att parterna kom överens. Fastighetsägarna Mittnord vände sig till Hyresnämnden, som utsåg en skiljeman.
– Chockhöga hyreshöjningar för tredje året i rad, det här är dåliga nyheter för hyresgästerna. Många har hört av sig och varit oroliga för att överhuvudtaget kunna klara hyran och det här beskedet gör ingenting för att dämpa deras oro. Nu måste vi börja komma tillbaka till mer normala hyresnivåer, människor måste ha råd att bo kvar i sina hem, säger Gunnar Bergman, regionordförande i Hyresgästföreningen Norrland.
– Vi har tecknat ett stort antal överenskommelser på betydligt lägre nivåer i Norrbotten och det är faktiskt svårt att se varför just dessa fastighetsägare skulle vara berättigade en högre hyreshöjning än de flesta andra. Det är långt ifrån fastighetsägarnas ursprungliga krav på upp till nästan 14 procent, men ändå alldeles för högt, säger Marie Hjorth, förhandlingschef i Hyresgästföreningen Norrland.
Skiljemannens rekommendation i Norrbottens län omfattar cirka 8 630 hyresrätter. Höjningen genomförs under 2025.
– Med full respekt för att det är en kännbar höjning för många hyresgäster så är den ändå inte tillräcklig för att kompensera för de kraftiga kostnadsökningar som fastighetsföretagen har. Kostnaden för att förvalta fastigheter har stigit med närmare 16 procent som en direkt följd av skenande taxor för bland annat VA, el, avfall, försäkringar och värme. Med sämre förutsättningar blir det tufft att kunna förvalta och underhålla hyresrätter på sikt, något som alla förlorar på, inte minst hyresgästerna, säger Jens Pihlblad, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Mittnord.
Höjningen per kommun:
Haparanda: 5,15 procent från 1 april.
Pajala: 5,15 procent från 1 april.
Kalix: 5,2 procent från 1 april.
Gällivare: 5,15 procent från 1 april.
Jokkmokk: 5,05 procent från 1 april.
Luleå: 5,15 procent från 1 april.
Boden: 5,15 procent från 1 januari.
Älvsbyn: 5,15 procent från 1 juli.
Piteå: 5,15 procent från 1 maj.
Arvidsjaur: 5,1 procent från 1 april