Centralisering - och decentralisering

Centralisering i viss mån, men samtidigt en decentralisering. Så ser nu- och framtiden ut för Norrbottens sjukvård efter närsjukvårdsutredningen.– Det finns saker som bedrivs i Sunderbyn som i viss utsträckning skulle kunna decentraliseras, säger Mats Brännström, landstingsdirektör.

Foto:

NORRBOTTEN2014-02-28 07:00

Arbetet med närsjukvårdsutredningen inleddes 2009, och den första januari i år implementerades den nya organisationen.

Ökad specialisering

Mats Brännström beskriver den som en blandning av den äldre, geografiska inriktningen, och den nyare divisionsorganisationen.

– Vi försöker få ut fördelarna med bägge formerna. Drygt hälften av länets sjukvård är närsjukvård, och den har vi nu organiserat geografiskt, medan länssjukvården är organiserad utifrån funktioner, säger Mats Brännström.

Det här innebär att funktioner som kirurgi och ortopedi bedrivs på länsnivå.

I framtiden tror Mats Brännström att det kommer ske en ökad specialisering. Det handlar framförallt om handgripliga ingrepp, främst knutet till operation, som läkare sällan utför.

– Sådant som är ovanligt ska hanteras på ett eller några få ställen. Det säger sig självt att man blir bättre på något ju oftare man gör det, säger Mats Brännström.

Inspiration från Kanada

I den andra vågskålen finns då en trend som pekar mot en ökad decentralisering. Kanske att läkare kommer till patienten istället för tvärtom, antingen rent fysiskt eller via digital teknik.

– Det kan handla om att man försöker samla tio-femton patienter med samma besvär, och så kommer en läkare upp till exempelvis Kiruna en dag i veckan och tar hand om det, säger Mats Brännström.

I samband med planeringen av Kirunas nya sjukhus, som måste byggas på grund av samhällsomvandlingen, har man sökt inspiration i bland annat Kanada.

– I Kanada, som ju är ännu större och glesare än här, har man haft stora problem med bemanningen. Där har man flyttat ut utbildningen i periferin. Här har vi just börjat med utbildning i Luleå, kanske skulle man ordna det ännu längre ut, säger Mats Brännström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!