Cementas tillstånd positivt för Norrbottens näringsliv

Cementa på Gotland fick sitt miljötillstånd beviljat och får därmed fortsätta att bryta kalk i ytterligare fyra år. Det får stor betydelse för företagen i Norrbotten. "För en långsiktig planering och trygghet för den svenska marknaden så tycker vi det här ett bra besked", säger Anders Lindberg, presschef LKAB.

Att Cementa på Gotland får miljötillstånd i fyra år betyder en hel del för de norrbottniska företagen.

Att Cementa på Gotland får miljötillstånd i fyra år betyder en hel del för de norrbottniska företagen.

Foto: Karl Melander/TT

Norrbotten2022-12-13 16:15

Under tisdagen beviljade Mark- och miljödomstolen Cementas ansökan om miljötillstånd som innebär att företaget får bryta kalksten på Gotland i ytterligare fyra år. De får utvidga täckerna i mindre omfattning men det är ett begränsat tillstånd i både tid och omfattning. 

För företagen i Norrbotten är det här ett viktigt besked.

– Det här är ett väldigt bra besked. Råvaruförsörjningen är en viktig del av Sveriges beredskap. Utan cement i betongen så blir det svårt med samhällsomställningen, även i norra Sverige. Det är mycket som ska byggas i Norrbotten och Västerbotten, så de här investeringarna tryggas ju i och med det här beskedet, säger Christer Johansson, Byggföretagen i Norra Norrland.

För LKAB innebär det också ett viktigt besked då de använder betong som bergförstärkning i gruvorna.

– Det är en säkerhetsfråga så det är ingenting vi kan tumma på. Så skulle vi inte kunna få cementen från Cementa så kan det i värsta fall bli ett produktionsbortfall på upp till 80 procent, säger Anders Lindberg, LKAB.

Domen kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen, men Cementa har fått ett verkställighetstillstånd som gör att de kan ta domen i anspråk även om den överklagas. Vid ett nej då innebär det att företagen måste köpa cementen från annan leverantör, vilket innebär import.

– Vi visste inte vad utslaget skulle bli så vi ser över och försöker hitta alternativ. Det finns alternativ men de är alla sämre. De är ofta sämre kvalité på produkten. Det är längre transportvägar, vilket gör att det blir större påverkan på klimatet och det finns inte logistiklösningar som är lika praktiska för oss. Idag är det Cementa som äger hamnen i Luleå så då måste den problematiken lösas. Det blir krångligare och därmed dyrare för oss, säger Anders Lindberg.

– Generellt sett när det gäller de här tillståndsprocesserna så måste vi i Sverige fundera över att de måste bli mer förutsägbara än idag och med mer långsiktighet. De lokala utmaningarna måste vägas mot de globala utsläppen. Att ersätta cementen genom import hade varit jättekomplicerat att ordna över några månader så om Cementa fått nej hade det varit ett väldigt negativt besked, säger Christer Johansson, Byggföretagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!