Byggföretagen: "Cementbristen får stor påverkan"

Cementkrisen kommer att få stor påverkan för byggföretagen i Norrbotten. Lagren av cement räcker till november. Efter det är cementen slut.

Erik Ranängen ser att det blir stor påverkan på bygg- och anläggningsprojekten och därmed byggföretagen i Norrbotten om cementbristen blir verklighet i höst.

Erik Ranängen ser att det blir stor påverkan på bygg- och anläggningsprojekten och därmed byggföretagen i Norrbotten om cementbristen blir verklighet i höst.

Foto: Reino Jillker

Norrbotten2021-07-30 08:00

Den 6 juli fick Cementa besked att Mark- och miljööverdomstolen avvisat företagets ansökan om att fortsätta bryta kalksten i Slite. Står sig beskedet så har Cementa inte tillstånd att bryta kalksten efter den 31 oktober i år, något som kan påverka byggföretagen i Norrbotten.

– Hur det kommer att påverka bygg- och anläggningsprojekten i Norrbotten är svårt att säga exakt, men det är klart att om det blir så, så kommer det att ha stor påverkan. Det är alldeles uppenbart, säger Erik Ranängen, bransch- och föreningsansvarig för arbetsgivarorganisationen Byggföretagen i Norrbotten.

– Det påverkar alla. Under lång tid har vi här i Norrbotten haft problem att hitta tillräckligt mycket folk. Under senare tid har vi fått problem med en del brister på materialsidan som trä och vissa skivor där priserna dragit iväg. Om det nu, utöver allt detta, blir en stor brist på betong så blir det stora problem för oss, säger han

Cementas fabrik på Gotland står för 75 procent av den svenska cementtillverkningen. Finns det inte ersättningsmaterial?

– Jo, visst kan man importera, men det har en kvalitetsaspekt att man vet hur betongen fungerar. Om man importerar från olika håll behöver man testa så att den håller kvalitén. Ur ett miljöperspektiv kan man väcka frågan om det är mer hållbart att importera från andra länder än att vi själva gör det på ett hållbart sätt, säger Erik Ranängen, Byggföretagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!