"Det finns en del mörka moln på himlen"

Bygg- och anläggningsbranschen står inför stora utmaningar. Erik Ranängen från Byggföretagen Norrbotten berättar om vilka orosmoln han ser framöver, men nämner också ljusglimtar. "Det är stora investeringar som pågår här, oavsett hur ränteläget utvecklar sig", säger han.

"Ett stort orosmoln på vår himmel är kalkbrytningen på Gotland. Vi behöver få ett besked i cementfrågan innan årets slut om huruvida vi får förlängt tillstånd", säger Erik Ranängen från Byggföretagen Norrbotten.

"Ett stort orosmoln på vår himmel är kalkbrytningen på Gotland. Vi behöver få ett besked i cementfrågan innan årets slut om huruvida vi får förlängt tillstånd", säger Erik Ranängen från Byggföretagen Norrbotten.

Foto: Reino Jillker

Norrbotten2022-10-28 12:00

Det finns stora utmaningar för bygg- och anläggningsbranschen nationellt, menar Erik Ranängen.

– Det finns en del mörka moln på himlen. Det kan vara en perfekt storm i antågande i och med höjda räntor, problem med materialleveranser och en eventuell cementbrist, säger han.

Hur ser orderingången i Norrbotten ut?

– Vi ser att bostadsbyggandet minskar nationellt. Många privatpersoner kanske avvaktar med att göra investeringar i sitt hem eftersom räntorna går upp och vi har den senaste tiden sett planerade bostadsbyggnadsprojekt som pausats eller avstannat även i Norrbotten, men vi har en annan situation än övriga Sverige. I riket som helhet är det ett bekymmersamt läge, men tittar man på Norrbotten och Västerbotten är det annorlunda. Det är stora investeringar som pågår här, oavsett hur ränteläget utvecklar sig. Byggbranschen kommer dubblera byggandet under de kommande tjugo åren i Norrbotten och Västerbotten.

Hur ser det ut med materialpriser och leveranser i Norrbotten?

– Kostnadsökningar och osäkerhet kring leveranser av byggmaterial är problem som påverkar oss negativt, men de kan hanteras. Det finns större problem för branschen i Norrbotten som ska lösas.

Vilka är de största utmaningarna?

– Ett stort orosmoln på vår himmel är kalkbrytningen på Gotland. Vi behöver få ett besked i cementfrågan innan årets slut om huruvida vi får förlängt tillstånd. Om kalkbrytningen avstannar så blir det stor påverkan på hela bygg- och anläggningsbranschen. Det är en fråga som måste lösas och det är något den nya regeringen måste ta tag i, säger han och fortsätter:

– Sedan har vi kompetensförsörjningen. Medlemsföretagen säger att den största utmaningen är att hitta kompetens. Det finns inte tillräckligt många att rekrytera här uppe. Om vi bara rekryterar av varandra så blir det bara en rundgång. Vi kommer behöva många fler för att klara de satsningar som ska ske. Det arbetar vi med som branschorganisation. Kompetensförsörjningsfrågan rankas som allra viktigast nu inför framtiden.

Hur påverkas byggbranschen i Norrbotten av energikrisen?

– Energiproduktion är en fråga som är central för den gröna omställningen, befintlig industri och privatpersoner. Vi är beroende av stabila leveranser av energi och i nuläget har vi en bra elproduktion i norra Sverige. Det mesta ska elektrifieras i framtiden så behovet av energi kommer att öka. Allt som tillverkas och transporteras är också beroende av energipriser och det är därför mycket viktigt att vi får en långsiktigt stabil, förutsägbar och billig energi i hela landet. Ökade energipriser har stor påverkan på kostnaderna att bygga. All den billiga, gröna el vi har i norra Sverige som är en mycket viktig faktor i den gröna industriomställning vi nu ser kommer vi på sikt att behöva själva i norra Sverige.

Vilka trender ser du inom bygg- och anläggningsbranschen?

– En rörelse är att sikta på mer hållbart byggande och trä kan vara en viktig beståndsdel i den utvecklingen. Byggbranschen kommer få många beställningar från industrin i Norrbotten med höga krav på hållbarhet och jag har sagt till Byggföretagens medlemsföretag att de har en stor möjlighet att ta vara på kompetensen och bygga på ett mer hållbart och effektivt sätt, vilket jag ser fram emot. Vi kommer att utveckla byggnadskonsten i Sverige, säger Erik Ranängen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!