Covid, säsongsinfluensa, RS-virus och vinterkräksjukan. Det är en veritabel buffé av virus som härjar i samhället nu, lagom till jul.
Frågan är hur man ska agera kring de julfester och julbord som står på mångas agenda?
– Nu är vi så less på alla restriktioner så nu måste vi få fira jul som folk. Som vanligt behöver man inte lämna huvudet hemma. Är man sjuk – stanna hemma, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.
Sunt förnuft med andra ord.
Han tror att säsongsinfluensan kommer att vara ett större bekymmer än covid-19 under julhelgen.
– Covid och influensan är ungefär lika farliga för de äldre. Det vaccin mot säsongsinfluensan som finns i år verkar ha väldigt god skyddseffekt. Så ett message from the smittskyddsläkare är att om man är över 65 år gammal är det kanonbra om man hinner vaccinera sig innan jul.
Annars är det de gamla vanliga rekommendationerna som gäller: Utsätt inte framför allt gamla människor för egen smitta.
När det kommer till RS-viruset så är det extremt lite smitta i länet och Nystedt tror inte att den spridningen hinner sätta igång innan helgerna.
– Däremot när det gäller det hemska, men kanske inte så dödliga viruset, vinterkräksjukan så finns det signaler på att säsongen är igång. Det har inte riktigt hittat hit än men risken finns.
De maträtter på julbordet som är lite extra känsliga när det kommer till virus och bakterier är röror som står framme länge
– I all mat som står framme på bufféer och får gosa till sig i värme kan bakterier, virus och toxiner bildas.
När det kommer till bakterier så kan yersinia orsaka mag- och tarminfektioner. Bakterien finns naturligt hos grisar och kan därmed även finnas i skinka och grisfötter.
– Yersiniainfektioner är inte helt ovanligt och man kan bli ordentligt sjuk av det.
Även om många i samhället ligger hemma med covid-19 så är det ingenting som syns i sjukvårdens statistik.
– Nej, det är bara de som provtas inom vården som hamnar där men vi ser att det är en enormt stor spridning just nu. Men det orsakar inte lika stor skada som tidigare.
En ny variant av covid-19, JN.1, börjar ta över i världen. Men det är inget som Anders Nystedt tycker att vi ska oroa oss över.
– Skit i det! Den är lite mer smittsam men är inte farligare, konstaterar han.
Så man behöver inte slänga sig i ett dike om man möter en tomte?
– Nej. Tomtar och smittskyddsläkare är naturligt immuna.