Brottsoffer i länet får inte stöd – kommuner tackar nej

Brottsofferjouren vill kunna hjälpa människor i hela länet – men kravet på finansiering blir ett hinder för en del kommuner. "Blir en avvägningsfråga", säger Kalix kommundirektör Maria Henriksson.

Veronica Nordberg hoppas kunna erbjuda stöd till brottsoffer i hela länet.

Veronica Nordberg hoppas kunna erbjuda stöd till brottsoffer i hela länet.

Foto: Gustav Nilsson Bucht

Norrbotten2023-08-13 06:00
undefined
Veronica Nordberg hoppas kunna erbjuda stöd till brottsoffer i hela länet.

Brottsofferjouren (BOJ) är en ideell förening som i huvudsak jobbar med att ge stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga runt om i Sverige. BOJ har varit verksamma i Luleå kommun i flera år, men under 2021 började man efter vädjan av polisen även ta emot ärenden från andra kommuner. Trots att Luleå kommun stod kvar som enda finansiär.

– Den här förändringen resulterade i att vi fick väldigt mycket att göra och det blev ohållbart.Vi kan inte jobba åt de kommuner som inte bidrar till verksamheten. Det går inte ekonomiskt. Luleå kommun vill heller inte att deras pengar ska gå till andra kommuners invånare, säger Veronica Nordberg från BOJ. 

Istället infördes 2022 ett krav på finansiering från alla kommuner som ville ha BOJ:s tjänster. Idag är Luleå, Boden, Piteå, Kiruna, Älvsbyn och Pajala anslutna till BOJ. Övriga kommuner har tackat nej.

undefined
Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix och Överkalix har alla tackat nej till ett avtal med Brottsofferjouren.

– Vi kontaktade alla kommuner i länet 2022.  Alla kommuner har inte valt att ansluta sig till oss vilket betyder att vi inte kan ge deras brottsoffer någon hjälp, trots att vi har människor från de kommunerna som ringer till oss, säger Nordberg.

I de kommunerna hamnar istället brottsoffrens ärenden hos polisen.

– Det är klart att polisens jobb till stor del är att ta hand om brottsoffer men deras primära uppgift är inte att ge det stöd som man tänker att ett brottsoffer behöver efter att ett brott begåtts. Polisen får heller inte av säkerhetsskäl kontakta socialtjänsten. Och det finns många som inte själv vill ta kontakt med socialtjänsten av olika skäl och då hamnar man i en jobbig sits, säger hon. 

undefined
"Man vet ofta inte om Brottsofferjouren förrän man behöver oss", säger Veronica Nordberg.

Veronica Nordberg tycker att kommunerna saknar "kött på benen" i frågan. 

– Kommunerna saknar insyn i hur stor brottsligheten är och hur många brottsoffer det finns. De ärenden vi får in kommer antingen direkt från polisen eller från brottsoffren själva. Så kommunerna har ingen aktuell lägesbild över hur många brottsoffer som finns i deras kommun, säger Nordberg och fortsätter.

– I små kommuner är det ganska låg anmälningsfrekvens men det betyder inte att brott inte begås. "Man anmäler inte grannen" i en liten kommun, säger hon.

undefined
Man behöver inte göra en polisanmälan för att få stöd av Brottsofferjouren. Men största delen av deras ärenden kommer från polisen, berättar Veronica Nordberg.

Veronica Nordberg berättar att man inte stängt några dörrar för de kommuner som tidigare tackat nej. 

– Vår dröm är att alla kommuner i länet ska ansluta sig till oss så att alla brottsoffer i länet får ett likvärdigt stöd. Det är ju en investering som kommer gynna deras invånare. Målet är att alla brottsoffer, oavsett var man bor i länet, ska få lika stöd. Det ska inte vara så stor skillnad mellan en kommun och en annan.

undefined
Veronica Nordberg hoppas att de kommuner som tidigare tackat nej kan komma att ändra sig.

Kalix kommun är en av kommunerna i Norrbotten som idag är inte är anslutna till BOJ. Kalix kommun har varit anslutna tidigare, men har i och med de nya förutsättningarna fått tänka om.

– Det blir en betydligt större fråga när de ändrar förutsättningarna för kommunerna med finansiering. Utan då behöver vi inventera och se vilka resurser vi har internt och vad vi egentligen behöver, säger Maria Henriksson och fortsätter:

– Men den frågan kommer först och främst gå till socialnämnden som får fundera på om vi kan tillgodose de behov som finns med de resurser vi har i socialtjänsten, eller om vi måste vara anslutna till Brottsofferjouren.

– Det finns många fördelar med BOJ, men det ska också rymmas i vår budget. Det finns mycket att analysera och det sista är inte sagt än, säger Maria Henriksson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!