Bröstcancervården i Norrbotten i bäst i Sverige

Region Norrbottens bröstcanervård är bäst i Sverige.

Bröstcancervården i Norrbotten håller högsta klass. Bilden visar Lena Johansson, bröstcancerkirurg vid Sunderby sjukhus.

Bröstcancervården i Norrbotten håller högsta klass. Bilden visar Lena Johansson, bröstcancerkirurg vid Sunderby sjukhus.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Norrbotten2024-10-04 08:41

Det framgår av den jämförelse som Sveriges kommuner och regioner (SKR) gjort av alla regioner, och som finns med i Hälso- och sjukvårdsrapporten.

Ett snabbt agerande, samarbete och att förenkla för patienten är några av de krav och ledord som finns. Helst ska det inte gå längre än 28 dagar mellan stark misstanke om bröstcancer och operation.

– Det klarar vi i 95 procent av fallen och det är faktiskt bäst i hela landet, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Samarbetet sker mellan specialister i olika delar av vården som utbyter erfarenheter och förenklandet för patienten sker bland annat med kontaktsjuksköterskor, som är enkla att få tag på och säkrar att vårdplanen följs.

– Ett cancerbesked kan verkligen omkullkasta livet. Som patient behöver du en person som håller ihop allt och finns där för dig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!