Statistiken som presenterats av socialstyrelsen i samarbete med Sveriges kommuner och landsting är den första öppna jämförelsen som har gjorts. Den visar på stora brister och skillnader i kommunernas verksamhet mot kvinnovåld. Var tredje kommun har ingen systematisk uppföljning för insatserna mot kvinnovåld och i Norrbottens län har ingen av kommunerna det.
Till andra kommuner
NSD har pratat med Ann-Sofi Levander, socialchef i Arvidsjaur, den enda kommun i Norrbotten som helt saknar skyddat boende för kvinnor. Hon menar att det snabbt skulle bli uppenbart var boendet ligger, i och med att samhället är så litet.
- Vi har inget skyddat boende, men samarbetar i stället med Arvidsjaurshem och andra hyresvärdar i Arvidsjaur. Vi utgår ifrån kvinnornas egna önskemål, om de vill söka sig ifrån orten så bekostar vi resan dit och dygnskostnaden där.
Stort mörkertal
Om den systematiska uppföljningen säger hon så här:
- I och med att det rör sig om så få fall, maximalt en handfull per år, så har vi ingen systematisk uppföljning. Det är klart att det kan finnas ett stort mörkertal. Vi har i stället en långvarig kontakt med de kvinnor som är berörda.
Arjeplog, Kalix och Älvsbyn kommuner uppger att de saknar information om stöd och hjälp på sina webbplatser. Inte heller skriftlig information finns att tillgå. De kommunerna uppger även att de saknar rutiner för hur personalen ska agera för att ge hjälp och stöd till kvinnor.
ROKS kritiskt
Angela Beausang är ordförande för ROKS, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Hon är kritisk till kommunernas arbete mot kvinnovåld. På SVT debatt skriver hon:
- Det får aldrig vara så att en kvinna ska ha turen att bo i rätt kommun, eller träffa rätt person, för att få det stöd hon ska ha rätt till. Därför är det så viktigt med rutiner, uppföljning och förankring och kunskap om hur vi bäst stöttar och skyddar kvinnor som utsatts för mäns våld.