Inom två år ska Sverige ha infört EU:s nya dataskyddsdirektiv. Det innebär att tonåringar kommer att behöva sina föräldrars godkännande för att få använda sociala medier. Det är ännu oklart om åldersgränsen ska gälla från 13 eller 16 år. Det står inte heller klart vilka sociala medier som kommer att omfattas eller vem som ska straffas om barnen utan tillåtelse lägger ut bilder på exempelvis Instagram. Regeringen kommer att utreda frågan vidare.
Internetforskaren Elza Dunkels tror inte att det kommer att fungera med en åldersgräns.
– Man har inte gjort någon konsekvensanalys och för barns del kan det här innebära en katastrof, säger Elza Dunkels till TT.
Hon menar även att alla barn inte har ett bra förhållande till sina föräldrar och att det då kan bli svårt att fråga om lov. Konsekvensen kan bli att barnen döljer sina konton i sociala medier för föräldrarna.
Elza Dunkels anser även att om åldersgränsen landar vid 16 år handlar det om relativt vuxna individer som inte får ta ett viktigt beslut själva.
– Man tar inte hänsyn till barns rättigheter och i det hänseendet går vi bakåt i tiden, säger hon till TT.
Men elever i årskurs 6 på Östra skolan i Luleå tycker överlag att beslutet är bra. Främsta anledningen är de kränkande kommentarerna och nätmobbningen som förekommer bland unga på internet.
– Det är bra att föräldrarna har koll på vad man gör, säger Benjamin Larsson som själv inte är aktiv på sociala medier.
– Jag har ingen lust att göra det. Jag gör andra saker i stället, men kommer möjligen börja använda Facebook i framtiden, säger han.
De sociala medier som används mest bland eleverna är Instagram och Snapchat. De är aktiva alltifrån dagligen till några gånger i veckan.
– Jag använder det ganska ofta för att hålla kontakten med mina vänner, mest på Instagram för att se vad de gör och för att prata, säger Miranda Kjellgren.