Bostadspriserna i Norrbotten sjunker

Stigande räntor och höga elpriser påverkar bostadsmarknaden och i Norrbotten har priset på villor och bostadsrätter sjunkit de senaste tre månaderna.

Priserna på bostadsrätter och villor har sjunkit med närmare fyra procent de senaste tre månaderna visar ny statistik.

Priserna på bostadsrätter och villor har sjunkit med närmare fyra procent de senaste tre månaderna visar ny statistik.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Norrbotten2022-12-08 15:00

Nya siffror från Svensk mäklarstatistik visar att bostadspriserna i Norrbotten de senaste tre månaderna gått ned med närmare fyra procent. De tre senaste månaderna såldes 307 bostadsrätter i Norrbotten, vilket är 26 procent färre än samma period förra året. Antalet sålda villor var 376, en nedgång med 9 procent.

– Nu under hösten har vi märkt en tydlig inbromsning. Fram till sommaren och till och med augusti var det fortfarande full fart, men i september upplevde vi att det bromsade in ordentligt, säger Erik Wallström, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Oroligheter i omvärlden och ökad inflation är några orsaker som påverkat priserna.

– Allt det som händer i världen med krig och elände har lett till att inflationen rusat och det i sin tur har gjort att räntorna stigit i ett högt tempo under det här året. Räntorna påverkar i första hand här uppe, men sedan påverkar oroligheterna kring energipriser en del. 

I Luleå har priset på villor gått ned med 4,7 procent de senaste tre månaderna. I Boden har det varit en ännu kraftigare nedgång och där har priset på villor gått ned med hela 18,2 procent.

– Det är en mindre kommun och färre försäljningar vilket gör att statistiken blir känsligare. Det i kombination med att förra året var väldigt stark i Boden, säger Erik Wallström.

Villapriserna i Norrbotten har dock sjunkit minst i landet de senaste tre månaderna.

– Det vi kan konstatera är att Norrbotten klarar sig bättre än Sverige som helhet. Det beror väl på att det händer mycket här uppe. Industrisatsningarna är en sak och att det är lägre bostadspriser, i alla fall jämfört med storstäderna, gör att man inte påverkas lika mycket av räntehöjningarna. Sedan har vi inte heller de galna elpriserna.

Vad ska den som planera att sälja sin bostad tänka på?

– Till att börja med att tänka att bostad köper och säljer man i första hand utifrån behov. Det är det som ska styra i första hand, inte spekulation. Tyvärr har det de senaste åren, med de kraftiga uppgångarna, blivit att folk sett det lite för mycket som en investering.

– Är det så att du sitter på lite mer lån och ska byta upp dig kan det vara klokt att sälja innan du köper nytt så att du vet vad du har att röra dig med. Försäljningarna kan ta lite längre tid i dag än det gjort tidigare och det är lite osäkrare prisbild.

Ett alternativ för den som tänker sälja är att förbereda försäljningen i god tid för att vara redo när man väl hittat en ny bostad.

– Det är ett mellanting att man kanske inte säljer innan man köper, men man har smygstartat sin försäljning. Det tycker jag är klokt framför allt i det här tiderna, säher mäklaren.

För den som tänker köpa en bostad är det viktigt att tänka igenom affären noggrant.

– Jag upplever att köparna är mer noggranna nu eftersom det är lite oroligare tider. Tänk igenom och gör ett noga avvägt beslut. Det är trots allt ofta de största affärerna man gör i livet när man köper och säljer bostad. Det är viktiga att man har räknat på det ordentligt och gjort en budget över vad man har råd att köpa och vad man prioriterar. Där kan banken vara behjälplig.

– För yngre personer, eller de som står utanför bostadsmarknaden och kanske sitter i en hyreslägenhet, är det här något positivt. De har en bättre chans att ta sig in än vad de hade tidigare, säger Erik Wallström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!