Nytt rekord för besöksnäringen i Norrbotten

Under förra året slogs ett nytt besöksrekord i Norrbotten. Mest av alla kommuner ökade Kiruna – med nära 50 000 fler gästnätter.

Kiruna ökadestort i besöksstatistiken även förra året. Det här otroliga norrskenet är fotat vid Rautasjaure i Kirunafjällen.

Kiruna ökadestort i besöksstatistiken även förra året. Det här otroliga norrskenet är fotat vid Rautasjaure i Kirunafjällen.

Foto: Jörgen Sannegren

Norrbotten2024-02-16 12:43

SCB:s preliminära statistik över antalet gästnätter 2023 visar nu att Norrbotten ökade med två procent, dubbelt så mycket som landet i genomsnitt. Störst ökning i antal gästnätter under förra året hade Kiruna som gick upp med nästan 50 000 till totalt 587 000. 2022 var också ett rekordår – men nu rök det med råge. Skillnaden blev hela 8,8 procent.

– Vi är fortsatt den största turistiska destinationen i norra Sverige avseende gästnätter. Det är också glädjande att för andra året i rad kunna summera resultatet av gästnattsstatistiken som ett "all time high" för Kirunas besöksnäring, säger Peter Salomonsson, vd för den lokala destinationsorganisationen Kiruna Lappland.

undefined
Peter Salomonsson är vd för Kiruna Lappland och tidigare hotellchef på Scandic Ferrum och flygplatschef.

"Gästnätter" är antalet nätter som gäster bor på kommersiella boendeanläggningar som hotell, campingar, vandrarhem och stugbyar. Däremot räknas inte små anläggningar med mindre än fem rum eller bio bäddar.

Den totala ökningen är ett styrkebesked som visar Norrbottens attraktivitet som resmål för internationella resenärer, enligt Annika Fredriksson som är vd för Swedish Laplands Visitors Board.

– Med tanke på omvärldens oroligheter och konjunkturläget i Sverige, så är det fantastiskt att vi slår föregående rekordår, säger hon.

undefined
Annika Fredriksson, vd för Swedish Lapland Visitors Board.

Luleå har näst flest gästnätter totalt med 534 000, men minskade med en procent jämfört med 2022. Störst procentuell ökning hade Arjeplog, Boden och Gällivare som alla ökade runt 10 procent, delvis tack vare affärsresenärer kopplat till olika industrisatsningar.

Men det finns även orosmoln på horisonten som kan innebära att utvecklingen inte fortsätter uppåt. På vissa orter är intresset utifrån så stort att hotellrum och stugor inte räcker till. Länsstyrelsen har fått minskat anslag för att förvalta nationalparker och naturreservat. På många håll skriker man efter arbetskraft och bostadsbrist gör det svårare att rekrytera personal. Dessutom har hushållens kostnader ökat stort på grund av inflation, höjda räntor och matpriser.

Störst minskning hade Kalix kommun, som tappade nära 8 000 gästnätter. Gästnätterna minskade även i Luleå, Piteå, Jokkmokk, Pajala och Arvidsjaur.

Övertorneå, Överkalix och Älvsbyn har för få boendeanläggningar för att tas med i redovisningen av helårsstatistiken.

Det är fortfarande Norge som toppar listan över besökare, följt av Tyskland, Finland och USA. Mest ökade finländare och amerikaner, medan färre norrmän kom och antalet danskar störtdök med nära 50 procent.

Höjdpunkter från 2023

• Arjeplog ökade procentuellt mest (+12 %) av alla kommuner jämfört med 2022, tätt följd av Boden (+10 %) och Gällivare (+10 %).

• Kiruna ökar mest (+50 000) i antal gästnätter jämfört med 2022 och har flest gästnätter, 587 000, tätt följd av Luleå och Piteå.

• Vintern ökar med +9 % i Norrbotten, riket +7 %.

• Vintertid är det tyskarna som står för många gästnätter, de ökade med +11 % under perioden.

• Sommaren minskar med -3 % i Norrbotten, riket -2 %.

• Norrmännen står fortsatt för de flesta gästnätterna sommartid, även om de minskade med -15% under perioden.

• USA ökar med +33 % och är nu fjärde största marknad. Tillsammans med bland annat SAS och Visit Stockholm har det gjorts gemensamma marknadssatsningar. USA har nu gått om Storbritannien som halkar ner till femte plats.

• Italien ökar med +35 % och är nu nionde största marknad. Satsningar på direktflyg och nya affärssamarbeten med internationella researrangörer gör att fler italienare hittar hit.

Källa: Swedish Lapland Visitors Board

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!