Besöksnäringen växer sig allt starkare i Norrbotten och blir en allt kraftigare motor för näringslivet. Swedish Lapland Visitors Board, som representerar alla kommuner i Norrbotten och två i Västerbotten, omsatte 6,5 miljarder kronor under 2016, enligt en turistekonomisk mätning. Året innan var siffran 6,1 miljarder.
– Siffrorna svarar upp mot den känsla av framgång av att vi faktiskt är en attraktiv destination här uppe, säger Erica Mattsson, vd på Swedish Lapland..
Miljardindustrin är nu sammantaget en stor aktör i Norrbottens näringsliv. Som jämförelse omsatte giganten LKAB 16,3 miljarder samma år.
– Det börjar komma i de nivåerna. Skillnaden är bara att vi är utspridda i hela regionen och på många ganska små arbetsplaster. Turistfabriken finns i hela regionen i vårt fall.
Drygt 4 000 personer jobbar i besöksnäringen – en fördubbling sedan år 2000. Landsbygden uppges vara en vinnare, exempelvis Jokkmokk som nu nått en ny rekordnivå för besöksnäringen.
– Ju fler gäster som kommer desto fler måste det vara som tar hand om dem. Vill gästen till Särkimukka i Kangos så är det där som anställningen måste bli av.
Besöksnäringen skapade skatteintäkter på totalt 645 miljoner kronor under 2016. Tillväxten har lett till en sysselsättningsökning på 9,35 procent jämfört med året innan. Ökningen är högre än den nationella nivån för besöksnäringen som ligger på sju procent. Besöksnäringen utklassar också den totala sysselsättningsökningen i Sverige som ligger på 1,7 procent samma period.
Läs mer: En jämställd och växande basnäring
En stor del av besöken kommer från utländska turister. Norge och Tyskland står för den största faktiska mängden besök, medan besöken från Kina har ökat mest procentuellt. Det sker också ett skifte i vad turisterna efterfrågar. Allt fler söker okomplicerade upplevelser såsom enkla skogsutflykter med kokkaffe eller löpturer i naturen.
– Man vill inte längre vara en turist utan man vill vara en resenär. Man vill lära sig om och av den lokala naturen och kulturen och vill inte längre ha det iscensatt.
Affärsresenärerna står för 14 procent av omsättningen i besöksnäringsföretagen. Resten, 86 procent, står privatresenärerna för.
– Det är besökare som faktiskt väljer att komma hit på sin semester. Man kommer inte hit för att man har en jobbresa. Det tycker jag är ganska häftigt. Vi är en turistdestination.
Det är lätt att tro att de är de stora industrierna som driver in resorna.
Målet för Swedish Lapland är att nå fördubblad omsättning från 4,1 miljarder 2010 till 8,2 miljarder år 2020. För att det ska gå krävs bland annat fler investeringar och satsningar på transportfrågor och digitala bokningar.
– Samtidigt vet vi att konkurrensen är stenhård. Vi konkurerar inte främst med Jämtland eller Västerbotten utan det är internationella destinationer, säger Erica Mattson.