Sjukvårdskrisen: Nu görs undantag från blockaden

Ett 80-tal arbetsplatser inom Region Norrbotten har anmälts som samhällsfarliga av arbetsgivaren på grund av Vårdförbundets blockad. "Att regionen bygger sin verksamhet på underbemanning är en fara för patientsäkerheten", säger ordförande för Vårdförbundet Norrbotten, Elisabeth Lindblad.

Elisabeth Lindblad är avdelningsordförande i Vårdförbundet Norrbotten. "Hela hälso- och sjukvården i Norrbotten bygger på att vi anställda jobbar övertid, annars blir det samhällsfarligt", säger hon.

Elisabeth Lindblad är avdelningsordförande i Vårdförbundet Norrbotten. "Hela hälso- och sjukvården i Norrbotten bygger på att vi anställda jobbar övertid, annars blir det samhällsfarligt", säger hon.

Foto: Linda Kask

Norrbotten2024-06-14 16:11

En överenskommelse har nu gjorts mellan fack och arbetsgivare, där Vårdförbundet går med på att undanta knappt hälften av de cirka 80 platserna som regionen bedömer som samhällsfarliga från övertids- och mertidsblockaden. Där finns bland annat BB- och förlossningsverksamheten. 

På Sunderby sjukhus har barnmorskor uppmanats att ta extra arbetspass, annars kan alternativet bli indragen semester. 

– Att dra in semester under sommaren skjuter bara upp problemen till hösten. Dessutom behöver våra medlemmar få ut sin semester, säger Elisabeth Lindblad. 

I ett utskick från Vårdförbundet skriver hon att regionen bygger sin normala verksamhet på underbemanning och bedriver vård på resurser som inte finns. 

– Vi har en övertids- och mertidsblockad för bättre villkor och arbetstider för våra medlemmar för att rädda vården! Samtidigt gör vi bedömningen att bemanningen är så slimmad i Norrbotten att vi behöver göra omfattande undantag för att befolkningen ska få en god och säker vård, säger Elisabeth Lindblad. 

Det överenskomna undantaget ska gälla från den 17 till den 30 juni. 

I ett pressmeddelande som regionen skickade ut på fredagseftermiddagen ingår fyra vårddivisioner i de undantag som har gjorts. 

– Det är glädjande att vi gemensamt har landat i en överenskommelse om vissa undantag från konflikten. Vi har nu större möjlighet att fylla de tomma rader som finns i sommarschemat, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Enligt arbetsgivaren är det särskilt utmanande att få ihop sommarbemanningen nu under pågående konflikt. 

– Det är en fara för patientsäkerheten när verksamheten är så skör att våra medlemmars rätt att ta till konfliktåtgärder begränsas, säger Elisabeth Lindblad. 

Vårdförbundet kräver att politikerna och SKR, Sveriges kommuner och regioner tar sitt ansvar och slutar ge Vårdförbundet och blockaden skulden för en hotad patientsäkerhet. Enligt hälso- och sjukvårdsdirektören är det främst planeringsarbetet som försvåras när medarbetare inte kan ta extrapass vid behov. 

Enligt hälso- och sjukvårdsdirektören vill arbetsgivaren in i det längsta undvika att dra in semestrar för anställda.

De obemannade passen finns i hela länet och inom en rad olika verksamheter. Både hälsocentraler och specialistsjukvård har olösta pass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!