Målet med beredskapsveckan är att öka allmänhetens motståndskraft mot samhällskriser och krig. Det innebär bland annat att privatpersoner ska kunna klara sig en vecka utan samhällets hjälp, genom att ha mat och rätt utrustning hemma. NSD gav sig ut på stan i Luleå för att höra med Luleåborna om de känner sig förberedda och har mat hemma.
– Nej, det har jag inte gjort. Jag förlitar mig på andra, säger parkarbetaren Josefine Eriksson.
Inte heller Elisabeth Adolfsson, som gjort ett ärende på stan, har bunkrat upp förnödenheter hemma, men hon har tänkt tanken och den aktualiserades i och med kriget i Ukraina.
– Man lever lite i förnekelse att det aldrig kommer att bli en kris här, säger hon.
Tanken bakom beredskapsveckan är att öka medvetenheten om en privatperson ska agera om en kris eller ett krig inträffar.
– Ofta när vi försöker visualisera det här så utgår vi från en vardag när strömmen har gått. Varför den har gått kan vara en militärattack eller ett mänskligt fel, men folk måste förstå att allt kanske inte finns av den vanliga servicen som man är van vid, säger Anna Teljfors, projektledare för beredskapsveckan vid Myndigheten för beredskap, MSB.
Luleå kommun är en av kommuner som deltar.
– Vi kommer att erbjuda kostnadsfria föreläsningar om hemberedskap. Det handlar om hur man kan klara sig bättre i sitt eget hem vid en krissituation. Man kan kanske bygga upp ett lager mat för att förbereda sig på bästa sätt. Det kommer vi att berätta om under beredskapsveckan, säger Malin Taavola, som ansvarar för kriskommunikationen i Luleå kommun.
Även offentliga aktörer ska bli bättre på lokal riskkommunikation.
– Vi uppmuntrar till exempel kommunerna att öva på sina verksamheter som måltidsverksamhet när de inte har vatten eller ström. I fjol då vi hade temat "öva" så var det många som satte igång med det själva. Så egentligen har det haft ett väldigt brett anslag, säger Anna Teljfors.
Det är åttonde året som beredskapsveckan genomförs.
– Om man ser till hela riket så är beredskapen hos privatpersoner för låg. Vi skulle vilja att alla som kan ordnar med sin vardag så att den kan flyta på i en vecka. Det kan man tycka är lite, men det är många som inte kan det. Så har det varit även i goda tider så det beror inte bara på att läget är skärpt nu, säger Anna Teljfors.