Närmare 6 300 personer från Malmfälten valde att ta Norrtåg, till eller från en vårdinrättning vid kusten, under fjolåret. Endast en tredjedel av dem valde Norrtåg. Två tredjedelar, majoriteten, valde bilen för sjukresan. Norrtåg har alltså inte lyckats med ambitionen att få patienterna med på tåget, så att säga. Förtroendet hos norrbottningarna är lågt.
– Det finns ett skeptiskt förtroende till Norrtåg. Det är klart att det hänger ihop med att tågen ska gå och komma fram i tid. Så det förstår jag, säger Maria Stenberg.
För sjukresenärerna innebär det besvärliga och långa resor från Malmfälten ner till kustsjukhuset i Sunderbyn. Resan i sig kan ta uppemot 14 timmar och det är normal restid. En utmaning för många patienter.
– Vi har ett pågående utvecklingsprojekt som faktiskt handlar just om tågtrafik för patienter. Men det krävs samordning av beställning av sjukresor och tidsbokningar på sjukhusen. Det är ett logistikprojekt kan man nästan säga. I slutändan ska man som patient känna sig trygg i att man kommer fram, säger Maria Stenberg.
Det är långt från verkligheten för många idag?– Vare sig du eller jag kan göra något åt att det är 35 mil från Kiruna till Sunderby sjukhus. Eller 24 mil från Arjeplog till Piteå sjukhus. Utan vi måste ju jobba med logistiken för att försöka göra den så bra det går, säger Maria Stenberg.