Under fredagen informerades den politiska oppositionen och även fackförbunden om den andra konsultrapporten rörande regionens stålbad på 700 miljoner kronor.
Den första av KPMG (se faktaruta) motsvarade besparingar på 450 miljoner kronor, vilket skulle innebära att den nya rapporten om de vårdande verksamheterna omfattar ytterligare 250 miljoner kronor.
Men vid presentationen av Ernst & Youngs rapport framgick att konsulterna snarare föreslår 560 miljoner kronor (!) i effektiviseringar, och enligt vad vi erfar väntar nu stora personalnedskärningar inom länets sjukvård.
Ernst & Young föreslår att mellan 310 och 350 helårstjänster försvinner.
– De pekar inte på vilken typ av tjänster. Inte heller nämndes chefstjänsterna särskilt mycket, säger Anders Öberg (S) efter fredagens presentation.
Oppositionsråd Marianne Sandström (SD), som också deltog vid dragningen, uppger dock att konsulterna även pekade på ett överskott av chefer inom vården.
– De vill minska från 250 till 208 chefstjänster, även om det skulle ske en ökning av chefer under övergångsperioden.
Samtidigt föreslås andra drastiska organisatoriska förändringar. Konsulterna vill se en ny uppdelning i sex vårddivisioner, i stället för fyra.
1. Primärvård/akut omhändertagande
2. Medicin/rehab/psykiatri
3. Specialiserad medicin och barnsjukvård, där verksamheterna föreslås flyttas från övriga sjukhus till Sunderbyn.
4. Operation/diagnostik
5. Sinnen och funktion (öron, näsa, hals, ögon, neurocentrum)
6. Folktandvård
Att den nya divisionsuppdelningen även innebär fler högavlönade divisionschefer går stick i stäv med regionledningens uttalade ambition att minska på antalet chefer.
När det gäller länets fem sjukhus är det, enligt våra källor, inte minst Kalix sjukhus som står i skottgluggen.
Regionen rekommenderas att snabbutreda hur narkos- och intensivvårdsverksamheten kan överföras från Kalix och även Kiruna sjukhus till Gällivare respektive Sunderby sjukhus.
– Det skulle i så fall mer eller mindre handla om en nedläggning av Kalix sjukhus, säger Marianne Sandström (SD).
Sverigedemokraten menar att nu är det upp till majoriteten – SJVP, M och C – att visa var de står, med tanke på de satsningar på MR-kamera och neurologmottagning som har skett i Kalix tidigare.
– Sjukvårdspartiet och övriga har velat se satsningar i Kalix, men konsulterna verkar inte dela de styrandes uppfattning.
Sjukhusen i Gällivare och Piteå kvarstår, så även specialiseringen mot ortopedi i Piteå som enligt konsulterna innebär ökad försäljning av vårdtjänster.
Likaså ska det satsas på respiratorvård i Piteå, medan urologi och gynekologi kan bli en specialitet i Gällivare.
Hälsocentralerna ska, enligt konsulterna, ha en fortsatt viktig roll, även överta uppdrag från sjukhusen och bli mer effektiva gällande dag- och kvällssjukvården som därmed innebär färre patienter på sjukhusens akutmottagningar.
Anders Öberg (S) uttrycker stor oro över konsultrapportens innehåll, som offentliggörs i sin helhet nästa vecka.
– Detta skapar oreda och oro över lång tid, med så stora organisationsförändringar, nya indelningar av verksamheten, nya chefer och effekter där kanske 350 tjänster påverkas.
Dessutom kan den första konsultrapportens innehåll – med minskat antal chefer och stödfunktioner – få konsekvenser för vårdpersonalen.
– De chefsuppgifterna, som kvalitetsregister och systematiskt utvecklingsarbete, ska ju ändå göras av någon. Risken är att vi tappar oerhört mycket kraft i Norrbotten, med alla dessa förändringar.
Utöver personalnedskärningarna väntas stora pensionsavgångar i kommande år.
– Fram till 2023 har drygt 700 vårdanställda uppnått pensionsålder, redan i dag har vi 100-tals som redan har fyllt 65 år. Därför behövs alla som jobbar i dag även framöver. I stället kommer personal lämna organisationen för att man inte går med på förändringarna.
Även oppositionsråd Glenn Berggård (V) bekymras över konsultrapporten.
– Det här arbetet måste bli mer lokalt förankrat, både utifrån patienter och anställdas perspektiv, innan regionen kan komma fram till vad som behöver göras.
Berggård menar att det finns en inneboende kraft hos personalen att förändras i takt med digitaliseringen och de nya vårdformerna.
– Men det handlar också om att behålla personal, rekrytera fler och ta hand om de äldre anställda.
Hur ska det ske när konsulterna samtidigt föreslår att uppemot 350 vårdjobb ska försvinna?
– En matematik som inte går ihop. Jag känner oro både för de anställda och för patienterna, säger vänsterpartisten.