Åska och bäver bakom bränder

Ett stort antal skogsbränder rasade i länet på lördagskvällen. Många blixtnedslag i de torra markerna gjorde situationen mycket svårhanterlig för räddningstjänsten.

Foto: Nick Ut

Norrbotten2013-06-01 20:27

Den mest omtattande branden startade redan på fredagsförmiddagen, i Hällefors i Pajala kommun. Där hade man kämpat ned lågorna med vattenbombning från två helikoptrar, och i princip blåst faran över då den på lördagsförmiddagen blossade upp igen.

En helikopter och ett antal brandmän kallades in för att delta i släckningsarbetet där, vilket ska ha försvårats av hård blåst.

Vid 20-tiden på lördagen hade helikoptern avslutat arbetet på platsen.

-Man kan säga att vi är i samma läge där som i går. Det är ett stort område, cirka 200 hektar som brunnit, och vi kan inte vattenbomba allt. Så vi efterbevakar, och skulle det blossa upp igen så får vi kalla dit helikoptern på nytt, säger Trond Olofsson inre befäl vid räddningstjänsten.

Vid samma tid brann det även för fullt i Serri naturreservat i Jokkmokks kommun.

-Där är det en yta på cirka 800x500 meter som en ensam styrka med Jokkmokk jobbar med. De har hjälp av en civil helikopter som vattenbombar. Den branden är inte under kontroll, och det kommer att bli en långdragen insats där, säger Trond Olofsson.

Över 30 skogsbränder hade då rapporterats till räddningstjänsten sedan i fredags.

-Det är körigt. Vi har problem med att kanalerna på vår radioutrusning tar slut, och vi har åtta kanaler och två reservkanaler vi kan använda, så vi har fått minxtra lite.

De allra flesta bränderna har orsakats av blixtnedslag.

-Men inte alla. Vi har en brand väster om Bodträskfors, där en bäver är orsaken, säger Trond Olofsson.

Det var Bodens energi som upptäckte att bävern fällt ett träd över en kraftledning vilket orsakat gnistbildning. Den branden bedömdes vid 20-tiden vara under kontroll.

-Nu hoppas vi att SMHIs prognos om svalare väder håller, och att brandflyget som är ute på sin sista slinga för kvällen inte hittar några nya bränder, säger Trond Olofsson.

Vid 23.30-tiden var situationen i stort oförändrad. Flera små, och ett par stora bränder rasade.

-Framförallt är det två bränder i Jokkmokk. Den i Serri naturreservat, och en annan i Björnåsen, en och en halv mil norr om Jokkmokk som är problematiska, säger Trond Olofsson.

Enligt en operatör vid Sos alarm har det också brunnit på ett flertal ställen inne på raketbasen i Vidsel under kvällen och början av natten.

-Det är ett par hektar där som har brunnit, och även där har man satt in en helikopter, sade operatören vid 02-tiden under natten mot söndagen.

Vid 04.30 på söndagsmorgonen gjorde räddninstjänsten bedömningen att samtliga bränder var under kontroll.

-Man har kunnat lämna över ansvaret till markägarna på de flesta ställena. I Björnåsen har man avslutat insatsen, och i Serri har man påbörjat avslutningen, sade operatören.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om