Arjeplogskvinnan lever längst i länet

I veckan har NSD berättat att Överkalixmannens livstid är kortast i landet . En titt på motsatta könets medellivslängd visar att kvinnorna i Arjeplog lever längst i Norrbotten, över riksgenomsnittet. I grannkommunen Arvidsjaur är det värre.

NORRBOTTEN2010-07-23 06:00
Medellivslängden för kvinnor i Sverige är hög, 83,1 år. I Norrbotten är det bara Luleå, Arjeplog och Älvsbyn som når upp och över den siffran, allra äldst blir Arjeplogskvinnan med snittet 84,3 år.
- Jag märker att kvinnorna här bli gamla och att de är alerta och glada, säger Elisabeth Edman vikarierande föreståndare på Vaukagårdens äldreboende i Arjeplog.
Utegym
Hon har arbetat i flera andra kommuner och märker skillnaderna.
- Vi har både arbetsterapeut och sjukgymnast här och det finns många aktiviteter för de gamla. De har till exempel byggt ett utegym där de kan träna, boulebana och arbetsterapi. Sedan lagas maten i huset, den blir näringsriktigare och dofterna sprids och ökar aptiten. De sociala kontakterna är också viktiga, närheten till anhöriga. Sedan finns det säkert genetiska faktorer också,säger hon.
Säker kommun
Förutom de, alerta, gamla har det i Arjeplog pågått ett aktivt arbete med att förbättra folkhälsan och sänka antalet olyckor.
Läkaren Bo Henricson har arbetat som distriktsläkare i Arjeplog i 30 år och har sedan tidigt 80-tal jobbat mycket med folkhälsoarbeta. Henricson berättar att mellan åren 1983-93 sänkte kommunen självmordstatistiken med 75 procent.
- Tidigare hade vi den högsta suicidsiffran i Sverige. De flesta suicidfallen är unga människor och om man lyckas sänka de antalen så höjer man så klart livslängden. Vi har också aktivt arbetat med annan skadeförebyggande verksamhet och blev 1997 en Safe community (se faktaruta).
Inte intresserade
Kvinnorna i grannkommunen Arvidsjaur lever i snitt tre år färre och därmed också kortast i Norrbotten.
- Jag har rest runt i Norrbottens alla kommuner och de är inte intresserade. I Arvidsjaur sa kommungubbarna nej, säger Bo Henricson som nu jobbar som koordinator för Safe community i Europa, Södra Medelhavet, Afrika och Sydamerika.
Fakta Safe community
En säker och trygg kommun, safe community, är en modell för skadeförebyggande arbete för att minska skador genom olycksfall. Alla åldrar, miljöer och situationer tas med. Det krävs bred samverkan mellan kommuninvånare, kommunen, hälso- och sjukvården, myndigheter och frivilliga organisationer. De kommuner/samhällen som uppfyller modellens krav kan få utnämningen "En säker och trygg kommun" av WHO, FN:s Världshälsoorganisation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om