Årets influensa - riktigt tuff för den drabbade

I februari och början av mars brukar det vara högsäsong för influensa och i år slår sjukdomen hårt. "Det är en riktigt tuff influensavinter", säger Mia Brytting, mikrobiolog på folkhälsomyndigheten.

Går att förebygga. Influensasäsongen når sitt klimax i februari och i början på mars. Årets utbrott är värre än på många år men det finns sätt att slippa drabbas.

Går att förebygga. Influensasäsongen når sitt klimax i februari och i början på mars. Årets utbrott är värre än på många år men det finns sätt att slippa drabbas.

Foto: Erik G Svensson

NORRBOTTEN2015-03-05 07:00

Vintern 2015 är det ovanligt många som blivit influensadrabbade runt om i landet. Till och med vecka åtta registrerades 3 863 laboratorieverifierade influensafall. Det kan jämföras med förra årets 1 645 fall.

– Årets influensa är värre än åren just innan 2014 också, säger Mia Brytting.

Anledningen till årets stora utbrott beror på en ökning av sjukdomstypen influensa A.

– Typ A dominerade säsongen 2011-2012 och har inte varit vanligt förekommande sedan dess. Till den här säsongen har viruset ändrat mutation vilket gör att immunsystemet inte känner igen infektionen, säger Mia Brytting.

Men nu börjar influensa typ A avta och istället ersättas av influensa typ B.

– Skillnaden mellan typerna är att den första drabbar äldre personer och den andra drabbar mest yngre människor, säger Brytting.

Influensan brukar ta fart strax före nyår och har sin topp kring dags dato. Det är ingen slump att utbrotten sker vid samma tidpunkt år efter år.

– Influensan trivs bäst när det är kallt och luftfuktigheten är torrare än resten av året, säger Mia Brytting.

De flesta människor klarar ett influensavirus utan större problem men personer som tillhör en medicinsk riskgrupp bör vaccinera sig mot infektionen. Riskgruppen innefattar människor över 65 års ålder, gravida kvinnor och personer med kroniska sjukdomar.

– Även om man vaccinerar sig kan man bli sjuk om än inte lika allvarligt som om man inte vaccinerar sig, säger Mia Brytting.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik för 2014-2015 har Norrrbottens län minst verifierade influensafall av samtliga län med bara sex fall per 100 000 invånare. Men den statistiken behöver inte överensstämma med hur många som verkligen insjuknat.

– Många som är sjuka går inte till vårdcentralen eller blir inte provtagna när de väl kommit dit. Då registreras inte influensafallen, säger Mia Brytting.

Hon säger att barn och ungdomar är den stora influensamotorn.

– Det är därför sjukdomen dippar vid loven när barnen är hemma och inte träffar varandra.

Enligt Försäkringskassan har vabbandet i Norrbottens län ökat. I februari i år fick 6 300 personer vab utbetalt jämfört med 4 800 personer vid samma tid ifjol.

Så förebygger du dig mot influensan

Fakta

Stanna hemma från arbete eller skola om du är sjuk.

Om det är nödvändigt att träffa andra är det bra att hålla så stort avstånd som möjligt.

Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som sedan slängs i en soppåse.

Tvätta händerna med tvål och vatten. Komplettera gärna med handsprit.

folkhalsomyndigheten.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!