Det är Arbetsmiljöverket som anser att situationen för barnmorskorna är så pass allvarlig att personalen kan bli sjuk eller skada sig. Det rapporterade SVT Nyheter Norrbotten först om.
Myndigheten förelägger därför Region Norrbotten med ett vite på 800 000 kronor. Senast den 25 november måste de ha vidtagit åtgärder mot den höga arbetsbelastningen, anpassa resurserna till kraven i arbetet samt jobba med arbetstiderna för att förebygga ohälsa.
Utöver detta ska åtgärderna följas upp och kontrolleras senast den 15 februari 2023 – annars väntar ytterligare vite på 400 000 kronor.
– När vi skrev anmälan till Arbetsmiljöverket efter förra sommaren var det en ohygglig pressad arbetssituation. Sedan har det kommit fler barnmorskor i tjänst och man har haft inhyrd personal, så det har lättat något men det är fortfarande för låg bemanning, säger Elisabeth Lindblad, ordförande i Vårdförbundet i Norrbotten.
Känns det som att regionen tagit er oro på allvar?
– Jo, det har dem. Det gäller bara att man får till det här, att få fler att arbeta och att få till hälsosamma scheman.
Tror du att regionen hinner göra de åtgärder som krävs?
– Jag hoppas att man hinner göra det, men vad det gäller schemat tror jag det kan bli väldigt svårt att få till. För att få hälsosamma scheman och få den vila och återhämtning som behövs behöver man göra ett gediget stort arbete och jag tror att det kan vara svårt att få till.
Jan Sundkvist, tillförordnad divisionschef och HR-ansvarig för länssjukvården vid regionen, beskriver att situationen blir stadigt bättre för barnmorskorna.
– Vi har tagit många kliv framåt under våren och sommaren, sedan har vi under hösten flera aktiviteter som är påbörjade och kommer att slutföras innan vi ska ha ett definitivt svar till Arbetsmiljöverket den 25 november, säger han.
Vad är det ni har gjort?
– Vi har en del nyrekryteringar, vi har en del personal som är vidareutbildade och kommit som nya barnmorskor, vi hyr in lite mer personal och vi får tillbaka en del från ledigheter.
Sundkvist tillägger även att de arbetar med att styra om arbetsuppgifter för att freda förlossningen. De hoppas även kunna ha en ny schemamodell på plats vid månadsskiftet oktober/november.
– Vi ska jobba mer med hållbara scheman.
Kommer det vara under kontroll innan viteshotet?
– Det är jag ganska säker på, säger Sundkvist.