Arbetsmarknadsläget: ”Behovet stort i alla branscher”

Med en pandemi som börjar ebba ut och stora satsningar runt hörnet står Norrbotten inför en spännande framtid, men hur påverkar detta arbetsmarknaden? Och vad behöver näringsliv och kommuner göra för att förbereda sig? Per-Anders Ruona, arbetsförmedlingschef i norra Norrbotten, delar med sig av sin expertis i dessa frågor.

Med den utveckling vi står inför tror Per-Anders Ruona att det kan bli konkurrens om arbetskraften. ”Varje individ har ett ansvar för sin anställningsbarhet, men samtidigt har varje arbetsgivare ett ansvar för sin attraktionskraft”, säger han.

Med den utveckling vi står inför tror Per-Anders Ruona att det kan bli konkurrens om arbetskraften. ”Varje individ har ett ansvar för sin anställningsbarhet, men samtidigt har varje arbetsgivare ett ansvar för sin attraktionskraft”, säger han.

Foto: Privat

Norrbotten2021-09-24 07:30

Hur är läget på arbetsmarknaden just nu?

– Det största behovet ser vi definitivt inom vården, det är i en klass för sig rent volymmässigt. Men egentligen så finns det en stor efterfrågan på arbetskraft över hela arbetsmarknaden, allt ifrån lärare, ingenjörer och mekaniker till arbetskraft inom transport, IT och industri. Men eftersom rekryteringsbehoven växer och kommer fortsätta växa här i norr så ser vi även att många eftersöker HR-kompetens, säger Per-Anders Ruona.

I och med att samhället har börjat öppna upp igen så har även efterfrågan inom hotell och restaurang börjat öka, vilket arbetsförmedlingschefen ser som väldigt positivt med tanke på turistnäringens starka tillväxt åren innan pandemin. Men på den övriga arbetsmarknaden har han inte upplevt någon drastisk ”coronaeffekt”.

– Norrbotten fick aldrig den kraftiga arbetslöshetsökning som övriga delar av landet fick, vilket hänger ihop med hur strukturen för näringslivet ser ut här uppe med tyngden i tillverkning- och utvinningsindustrin. Skillnaden mellan antal lediga tjänster 2019 och 2020 var faktiskt inte särskilt stor, däremot ser vi en ökning nu 2021. Antalet ackumulerade lediga tjänster till och med vecka 30 låg år 2019 och 2020 på omkring 12 000 lediga jobb, i år var det 15 000 vid samma tidpunkt. Det kan säkert delvis bero på en ”coronaeffekt”, och delvis de investeringar som genomförs här i norr, säger Per-Anders Ruona.

Hur tror du att arbetsmarknaden kommer se ut på längre sikt?

– Exakt hur det kommer se ut är självklart svårt att förutspå, det finns en massa faktorer som påverkar detta. En av dem är i vilken takt de kommande investeringarna fullföljs, vilket kommer innebära ett stort behov av arbetskraft i alla branscher.

Men även om man bortser från de kommande satsningarna menar han att behovet kommer vara fortsatt stort.

– Det finns pågående och redan genomförda investeringar som kommer fortsätta generera arbetstillfällen i takt med att de utvecklas, och vi har även stora pensionsavgångar som väntar under de kommande åren. Det är ofrånkomligt att vi kommer tappa i arbetskraft ganska rejält under en tid framöver, om vi inte får till en förändring. Vi behöver både få till ett större inflöde och bli bättre på att ta hand om de som redan bor här.

Vilka förändringar tror du krävs för att behålla- och locka ny arbetskraft?

– Historiskt så är det tillgången på utbildning och arbete som har lockat ungdomarna härifrån. Men naturligtvis spelar även faktorer såsom lön, livsmiljö, framtidsutsikter och bostadsmöjligheter en stor roll. Jag tror att man behöver hitta en bra mix för att kunna locka arbetskraft, en samverkan mellan näringsliv, företag och kommunen för att skapa attraktionskraft just dit. Livet handlar ju inte bara om jobb, därför är det viktigt att samhället utanför jobbet är attraktivt. Jag tror att detta är något som ökar i betydelse hos många människor.

Han framhåller även långsiktigheten som en viktig faktor.

– Folk behöver känna att detta är en plats med framtidsutsikter. Visar företag och kommuner att det finns långsiktighet och planer framåt signalerar det till alla yrkesgrupper att man kan skapa ett bra liv här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!