Är du redo för rötmånaden?

"I rötmånaden wakta dig för mjölk och söt mat, bitter spis skall man bruka, också skall man icke dricka för mycket win." Så står det i bondepraktikan om den varma och fuktiga perioden som traditionellt sägs inträda denna vecka.

Foto: Leif R Jansson / TT

Norrbotten2019-07-23 08:08

Värmen och den fuktiga luften gör det trevligt att vara människa. Men när vi trivs gör även olika bakterier det och därför får maten kortare hållbarhet.

Henrik Wasara är färskvaruchef på Stora Coop på Storheden i Luleå och han ser det inte som något större problem för butiken.

– Vi håller våra kylkedjor och då ska maten hålla fram till bäst före datumet, säger han.

Det viktigaste är att hålla bananflugorna borta.

– Vi får vara noggranna med att rensa bort det som är dåligt bland frukt och grönt, säger han.

Det man ska tänka på är samma saker som alltid, berättar Elisabeth Persson, miljöinspektör på Luleå kommun.

– Att hålla god hygien och att använda olika skärbrädor, säger hon.

Till exempel är det dåligt att använda samma skärbräda för rått kött och sedan för färdig mat.

Ett annat tips hon ger är att ta med sig kylväska när man handlar, inte låta mat stå framme för länge och att hålla rätt temperatur i kylskåpet. Tumregeln är 4 grader.

– Har man förvarat i rätt temperatur och det luktar och smakar okej så är det i regel okej att äta.

Däremot berättar hon att det ibland finns en märkning om sista förbrukningsdag som man inte ska överträda.

Ska man undvika vin?

­– Vin har inte samma bakteriella risker som till exempel mejerivaror så mår man dåligt av vin har man nog bara druckit för mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om