Trots en upptrappad konflikt i Mellanöstern, med kriget mellan Israel och Hamas, är Migrationsverkets prognos när det gäller antalet asylsökande i Sverige på en oförändrad nivå. Prognosen för 2024-2027 publiceras i dag. På kort sikt påverkas inte antalet sökande av händelseutvecklingen i världen, men generaldirektören säger i ett pressmeddelande att det är svårt att dra slutsatser på längre sikt.
Den migrations- och asylpakt som Europaparlamentet röstade igenom i april ska ligga till grund för ett nytt gemensamt asylsystem inom EU. Men det väntas dröja flera år innan den nya lagstiftningen kan börja användas i praktiken och att bygga upp medlemsländernas kapacitet, enligt Migrationsverket.
– Mot bakgrund av det har pakten inte någon omedelbar påverkan på våra bedömningar i prognosen. Förändringarna kommer att få större genomslag på längre sikt, men det är för tidigt att säga i vilken utsträckning det påverkar antalet asylsökande i EU och Sverige, säger Magnus Frid, tillförordnad planeringsdirektör på Migrationsverket, i pressmeddelandet.
Antalet skyddssökande från Ukraina bedöms ligga på samma nivå som tidigare. Omkring 8 000 ukrainare väntas söka skydd i Sverige för första gången detta år.
Inom EU pågår diskussioner om att förlänga det tillfälliga massflyktsdirektivet ytterligare ett år. Det innebär att många ukrainare kan komma att uppfylla det kravet för att folkbokföras i Sverige.