Annorlunda fastemånad i coronatider

Fastemånaden ramadan är inte densamma nu under coronakrisen, då människor inte har samma möjlighet att samlas och bryta fastan.

Mohamed Amri är imam och representerar Islamiska föreningen här i Luleå.

Mohamed Amri är imam och representerar Islamiska föreningen här i Luleå.

Foto: Atmi Pertiwi

Norrbotten2020-05-21 12:00

De i Islamiska föreningen i Luleå samlades i en liten grupp den 16 maj för en gemensam kvällsmiddag och bryta fastan (iftar) tillsammans. Enligt imamen Mohamed Amri är det enda gången under årets ramadan som det har skett. Totalt träffades ett 20-tal muslimer i föreningens lokal.

–  Det finns många, till exempel ungdomar och ensamstående, som inte har sina familjer här i Luleå. Vi ville att de ska uppleva lite gemenskap och familjekänsla inom vår församling. Att kunna bryta fastan tillsammans och dela en måltid är en stor glädje för oss muslimer.

Mohamed Amri säger att föreningen följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. De som deltog var tvungna att vara friska och utan symptom. 

– Majoriteten av muslimer är faktiskt hemma med sina familjer. Vi har fått annonsera ut och informera några gånger att man ska vara noggrann med att inte komma hit om man känner sig sjuk. Allt är annorlunda nu, oavsett om det gäller ramadan eller andra högtider. Det är mycket som vi har missat, men säkerheten måste alltid gå först.

Att de flesta muslimer väljer att bryta fastan hemma, trots traditionen att samlas tillsammans, bekräftas också av Hesham Ahmed som är ordförande i Norrbottens islamiska centrum. Han och andra inom organisationen deltog inte i middagsarrangemanget den 16 maj och förespråkar inte att man samlas i större sällskap. 

–  Vi vid Norrbottens islamiska center kände inte till inbjudan och vi avstår från samling under rådande situation med pandemin.

Hesham Ahmed förstår att det finns personer som gärna vill bryta fastan tillsammans. 

– Men vi är säkra på att en majoritet av muslimerna är medvetna om situationen i samhället och planerar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Även om de innebär att vi inte kan hålla på våra traditioner.

Ammar Ali upplever sin sjunde ramadan i Luleå. För första gången kan han inte genomföra så kallad Eidbön.

 I vanliga fall brukar han bryta fastan och be nattbönen tillsammans med sina vänner från Irak. De gör sina doktorandstudier tillsammans, men sista gången de träffades var vid fredagsbönen innan coronakrisen var ett faktum. 

--Jag saknar det mycket. Även mina barn och min fru saknar den aktiviteten. Hela familjen saknar att träffa andra, äta iftar och göra tarawihbön tillsammans.                         

Fasta tränar tålamodet

Ramadan är en helig månad för muslimer.  Den här månaden fastar friska vuxna muslimer från och med att solen går upp till solen går ned. Det betyder att de inte får att äta, dricka, röka eller ha sexuella aktiviteter. Det är för att träna sitt tåIamod och visa empati med fattiga människor. En del muslimer i Sverige följer den heliga staden Meckas tider för soluppgång och solnedgång. I slutet av ramadan firar muslimer Eid, som infaller denna helg.

Källor: Encyklopaedia Britannica, Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!