André från Gällivare jobbar inom drömfabriken

André Vaara från Gällivare jobbar inom filmbranschen. Vi har pratat med honom om "stora män" som trakasserar, att följa sina drömmar och hur me-too har stökat om förutsättningarna.

André Vaara jobbar inom sin drömbransch.

André Vaara jobbar inom sin drömbransch.

Foto: Jace Witt

Norrbotten2017-11-26 19:44

Andre Vaara, 24 år från Gällivare, jobbar inom filmbranschen som frilansare. Han gör alltifrån redigering till casting, han jobbar med sociala medier, gör eftertexter och ibland filmar han. Nu bor han i Stockholm och har mycket jobb.

– Nu ringer folk mig och ber mig jobba. Jag har lyckats jobba fram ett nätverk, men så var det inte i början- då var det tufft och det var ingen som ringde mig. Jag är väldigt ödmjuk och tacksam inför att jag kan jobba med det jag vill, säger han.

André Vaara läste på teaterlinjen i Luleå och gick sedan Stockholms dramatiska högskola. Att få jobba med film är en dröm för många, men på senaste tiden har me-too-strålkastaren även belyst problemen med sexuella trakasserier i branschen, något som också André Vaara skrivit om på Facebook.

– Det handlar om "stora män" som har högre positioner, både i filmteamet och skådespelare, som är svåra att komma åt därför att de är så injobbade och har mycket meriter bakom sig.

– När det gäller skådespelare så har de ett väldigt tätt samarbete mellan varandra och där kan gränsen mellan teater och verklighet bli tunn, det finns många som tar sig friheten att spela ut sin karaktär även när kameran inte är igång. Det kan handla om förminskande kommentarer och det är ett problem att sådant tillåts.

Han nämner en stor svensk skådespelare som betett sig illa på en inspelning.

Arbetet är tufft och ibland är arbetsdagarna 18 timmar långa, måndag till söndag. Arbetssituationen tror han spelar in i att vissa beteenden tillåts fortsätta. En simpel filmarbetare som inte har ett namn kan lätt bytas ut och riskera jobbet om hen tar upp trakasserier med ledningen av en produktion. Men nu anar André Vaara förändring i luften.

– Vet du, det är så jäkla bra, för i framtiden kommer vi kunna referera till den här rörelsen som jag tror kommer vara avgörande. Me-too har växt till manifestationer där vittnesmål läses upp på teatrar och fler hashtaggs har fötts som #tystnadtagning. Ute på inspelningar har me-too blivit ett samtalsämne som stärker och förenar oss, säger han.

Rörelsen har gjort det lättare att sätta ord på att vissa ovälkomna handlingar och uttalanden faktiskt är sexuella trakasserier. I framtiden hoppas han att män börjar prata med varandra om detta.

– För annars kommer ingen förändring ske, det kommer bara bli en kamp mellan könen, och det är faktiskt männen som måste förändras.

I stort är ändå branschen schysst, tycker han. Nyligt var han med på ett hörn i inspelningen av serien Ingen utan skuld, och den kommande filmen 95. Han har också jobbat på ett hörn med filmen Björn Borg, och snart ska han filma en egen kortfilm under namnet "älskling" som ska handla om en ung mamma en blöt kväll i Norrland.

– I Norrland finns en osund alkoholkultur som bland annat beror på tristess och det finns få sammanhang för unga vuxna att vara i och då är det lätt att ta till alkoholen. Den handlar också om hur tufft det är att vara ung mamma.

För den som vill sikta på filmbranschen har han framför allt ett råd:

– Man ska inte vara rädd att göra fel och våga ge sig hän. Jag tror man ska göra mediet till sitt eget och inte tänka på att allt ska vara filmmässigt. Våga gräva i sig själv och ta fram de berättelser man vill berätta, och göra film. Helt enkelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!