Fram till 1 juli hade 17 846 norrbottningar PCR-testats för pågående covid-infektion. 1361 var smittade, motsvarande åtta procent.
Anders Nystedt konstaterar att länet har varit mest effektiva och snabba med att komma igång med coronaprovtagningarna.
– Mycket härstammar från utbrottet i Gällivare, men oavsett är vi bäst i klassen. Ett stort intresse från norrbottningarnas sida att få veta om deras förkylningssymtom är covid-19.
Tendensen är också att alltfler unga testar positivt.
– Det såg vi redan efter studentkalasen. Man kan tro att det inte innebär problem, då yngre oftast inte blir så sjuka, men de kan smitta föräldrar, farfäldrar och så vidare. Svårt sjuka kan till och med dö.
– Därför måste unga hålla sig i schack också. Som tonåring, 20-30-åring, kan man vara smittsam om man insjuknar.
Utöver personer med symtom är det är främst vård- och omsorgspersonal som PCR-testas nu, samt de som läggs in på sjukhus och åldringar i äldreomsorgen.
Men från i höst kan övriga i befolkningen testa sig själva också.
– Provtagning med självtest genom att man skrapar sig i halsen och spottar i ett rör, i princip lika säkert som att stoppa en pinne i näsan.
Alla med symtom ska kunna vända sig till apoteken eller till hälsocentralerna för att få ut provtagningskit.
– Jättebra om vi kan minska trycket på vården med självprovtagning, säger Nystedt.
Samtidigt har regionen haft problem med att redovisa provsvaren digitalt hos vårdportalen 1177.
– De som inte har andra prover uppladdade via 1177, drabbas av att provsvaren rörande covid-19 är borta. Men inga provsvar har försvunnit och under helgen ska allting fungera igen, säger chefläkare Pia Näsvall.
Regionen har också kritiserats för långa svarstider för coronatesterna, vilket blamd annat beror på logistikproblem vid labbanalayserna som delvis sker i Uppsala.
Pia Näsvall är ändå förvissad om att de flesta av de som testas positivt för symtom tar restriktionerna på allvar – även i väntan på provsvar.
– Jag ringde själv upp patienter som inte hade fått svar innan midsommar. Alla har tagit ett stort ansvar. Har man symtom, ska man ta det säkra före det osäkra och tolka det som covid-19.
Hon utlovar även att svarstiderna snart blir kortare.
– Det är målsättningen. Vi har sett över transportlogistiken för att få till provsvar så fort som möjligt.