En av de som är starkt kritiska är Mats Lindström, specialsjuksköterska vid ambulansen i Kalix och Överkalix och företrädare för Vårdförbundet Norrbotten.
– Det nya schemat började gälla på måndag. På tisdagen fick vi veta att vi ska få ännu ett nytt schema. Det skulle träda i kraft på onsdag. De som är lediga har inte en aning om när de ska jobba, säger han.
Han har stora farhågor över vad som ska hända med verksamheten i östra Norrbotten.
– De närmaste sex veckorna är det 100 olösta pass. Man ska också tänka på att många av de som sagt upp sig fortfarande är i tjänst. Framåt december kommer det bli ännu värre. Förutom att arbetet blir ohållbart är vår största farhåga att medborgarna ska fara illa.
På tisdagen saknades en dagambulans i både Jokkmokk och Haparanda. Om ambulanser från andra orter ska täcka in för ambulanser som ställts blir vården lidande på grund av långa avstånd, och i värsta fall kan det kosta människoliv, uppger Mats Lindström.
– Akuta hjärtfel och stroke, där handlar det om att få igång behandling på kort tid.
Under onsdagen var dock alla ambulansenheter bemannade.
– Läget ser ut att vara under kontroll de närmaste dygnen också. Men det är vad som gäller här och nu. Det kan tillkomma sjukskrivningar när som helst, säger Robin Holmgren, biträdande verksamhetschef vid Region Norrbottens ambulansverksamhet.
Att det blir schemaförändringar lokalt är ofrånkomligt, menar han.
– Det är så pass nytt det här och vi kan behöva se över schemat och korrigera det på fler stationer. Det handlar om att omdisponera och hitta de bästa lösningarna.
Enligt uppgift räddades nattambulansen i Gällivare natten till onsdagen av att regionen tog in en mycket dyr stafettresurs, som dessutom jobbade dygn. Det tillåter inte det nya schemat och det innebär ett brott mot EU:s direktiv efter den 1 oktober.
– Jag har inte detaljkunskap om detta ärende men det förekommer hyrpersonal i Gällivare och den är definitivt dyr. Exakt hur dyr vet jag inte, säger Robin Holmgren.
Rimmar det illa att hyrpersonalen jobbar dygn?
– Vi har även haft ordinarie resurser som jobbat dygn de senaste dagarna för att klara bemanningen. Men jag vill poängtera att det är en nödlösning som inte kommer fungera efter 1 oktober.
Schemaförändringar kopplat till införandet av EU:s arbetstidsdirektiv om dygnsvila har utlöst en våg av uppsägningar i Region Norrbottens ambulansverksamhet. Störst är missnöjet i Gällivare och Boden.
Samtidigt har Vårdförbundet centralt accepterat att förändringarna införs utan att arbetsgivaren ansöker om dispens i detta läge. Något som verksamheter som räddningstjänsten och LSS (lagen om stöd och service till funktionshindrade) gjort och fått.
Stötestenen är att regionen vill behålla den jourtid som tidigare varit inbakad i dygnspassen när arbetspassen kortas. Ett parallellt ärende gäller kollektivavtal för måltidsuppehåll, där de fackliga förhandlingarna återupptas på måndag.
– Att fortsätta med dygnsarbetstid med jour i samma form som tidigare är en död fråga idag. Men vi anser att jour bara ska förläggas när det absolut inte finns någon annan lösning. Situationen är oerhört olycklig. Risken är stor att ambulansen tappar mycket kompetens som måste ersättas av stafetter. Samtidigt har hyrkostnaderna i Norrbotten ökat stort. Det rimmar illa, säger Karin Jonsson, vice ordförande i Vårdförbundet Norrbotten.