Det uppger regionrådet Kennet Backgård (SJVP) efter att Kommunförbundet Svenskt Ambulansflyg (KSA) på torsdagskvällen höll förbundsfullmäktige där man bland annat beslutade om ett förtydligande i förbundsordning för att kunna driva ett flygbolag.
– Vi var inte helt eniga. 2 av 21 regioner motsatte sig ändringen, säger Kenneth Backgård som dock i dagsläget inte vill uppge vilka två regioner som sade nej.
Vi har flera gånger tidigare berättat att Region Norrbotten tillsammans med de flesta övriga regionerna i Sverige vill starta ett eget ambulansflygbolag.
För att få starta ett eget flygbolag krävs godkännande av Transportstyrelsen. Där uppger man att ett flygbolag som ska drivas som offentlig verksamhet kräver att man följer demokratiska procedurer.
I förtydligandet står "att kommunalförbundet ska bedriva luftfarts- och flygambulansverksamhet".
– Nu har vi följt de demokratiska processerna och då borde Transportstyrelsen godkänna vårt driftstillstånd, säger Kenneth Backgård.
Anders Öberg (S), oppositionsråd, håller med om att ett eget ambulansflygbolag i dagsläget är enda lösningen.
– Vi har försökt med upphandling, men på grund av alla överklagningar finns det inget annat alternativ än att starta ett eget flygbolag för att få i gång verksamheten inom rimlig tid, säger han.
Vid förbundsfullmäktige beslutade man också att revidera budgeten. Norrbotten är den region i Sverige som i särklass använder sig mest av ambulansflyget. Omkring hälften av alla ambulansflygningar gäller Norrbotten. Som vi berättat tidigare räknades Region Norrbottens kostnader till KSA till totalt 34,6 miljoner kronor. I det ingår då en fast avgift, uppstartskostnader för det nya flygbolaget och antalet flygtimmar. Priset per flygtimme beräknas till 24 395 kronor.
– Vi ska nu räkna om vad den nya situationen betyder för oss. Man jag räknar med att merkostnader blir mellan 25 och 30 procent högre för 2022, säger Kenneth Backgård.
Det nya ambulansflyget kommer att vara stationerat i Umeå. Är det bra när hälften av utryckningarna gäller Norrbotten?
– Som norrbottning skulle jag helst vilja ha flyget i Luleå. Men Det var den tidigare regionledningen som beslutade om Umeå och närheten till universitetssjukhuset är viktig, säger Kenneth Backgård.
– Visst hade jag gärna sett att Luleå var huvudort. Men tillgången till sjukvårdspersonal och hangarer gjorde att vi valde Umeå, säger Anders Öberg.