Ambulansen kommer när den kommer

Landstinget i Norrbotten kan inte lova när ambulansen är på plats vid en olycka, den kommer när den kommer. Att ha tidsramar för hur lång tid det ska ta anses som onödigt då målen är omöjliga att uppfylla.

INGA MÅL. NLL mäter tiden det tar för ambulansen att komma fram, om det sker något avvikande undersöks saken, men några mål på hur lång tid det får ta finns inte.

INGA MÅL. NLL mäter tiden det tar för ambulansen att komma fram, om det sker något avvikande undersöks saken, men några mål på hur lång tid det får ta finns inte.

Foto: Kurt Engström

Norrbotten2015-08-11 13:01

I Norrbotten finns inget mål för hur lång tid det får ta innan ambulansen är på plats vid en olycka, det visar årets rapport från Nysam, som sammanställt utvecklingen inom ambulanssjukvården i landet.

– Det finns ingen som skulle kunna utlova att det kommer en ambulans inom ett visst antal minuter, det är helt omöjligt eftersom att vi inte styr över behovet. Att man har mål innebär inte att man når de målen, säger Stig Holmberg, länsansvarig för ambulanssjukvården i Norrbotten.

Rapporten, som omfattar 14 av Sveriges 21 län, visar att Norrbotten är det enda deltagande län som inte har ett mål på hur lång tid det ska ta för ambulansen att nå behövande vid akuta händelser.

– Det är ju inte alla län som rapporterar. Men vi har istället valt att följa upp faktiska värden än att ha mål. Det ser ju så otroligt olika ut i länet så det går liksom inte att ha samma, förutsättningarna är ju inte samma i Arjeplog som i Luleå till exempel. Därför har vi valt att inte definiera något sådant mål heller, säger Holmberg.

Enligt Norrbottens läns landsting, NLL, tar det i genomsnitt 13 minuter för ambulansen att ta sig fram till mest akuta ärenden. Den nationella undersökningen gjord av Sveriges kommuner och landsting (SKL), visar att variationen kan vara stor mellan landets kommuner, längst tid tar det i Arvidsjaur där mediantiden är 33 minuter. Holmberg menar att de olika förutsättningarna gör att en målsättning skulle ange för vida tidsramar och därför tappa sin funktion.

– Det är mellan nio och trettiosex minuter, så det är ju jättestor variation. Jag tror inte att det är något av landstingen som uppnår sina mål egentligen. Det är inget landsting som har råd att göra det, så därför faller det lite tycker vi.

I Norrbotten kommer ambulansen när den kommer.

– Vi kommer förstås så snart vi har möjlighet. Men det är inget att hymla med att har man en ambulans, till exempel i Övertorneå, och den är upptagen då tar det förstås tid innan det kommer någon annan.

Samtidigt menar Holmberg att personer i glesbygdskommuner är införstådda med att det kan ta längre tid för en ambulans att komma vid en akut händelse.

– Det är sällan som man tycker att det här är ett stort problem. Här är man van, man har valt att bo på ett ställe där man inte har nära till annan samhällsservice, det är inget konstigt med det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!