När det kommer till responstider för ambulans från anrop till första resursen på plats så var Pajala kommun sämst i Sverige under 2019. När Myndigheten för samhällsberedskap och beredskap (MSB) mätte mediantiden så tar det hela 38,6 minuter för första resurs att nå fram i Pajala kommun – två och en halv gånger längre än nationella mediantiden på 15,4 minuter.
– Jag hoppas att de arbetar intensivt med förbättring. Vi har haft dialog med regionen men ingenting har hänt och folk får inte hjälpen de behöver, säger Ulrica Hammarström (S), kommunalråd i Pajala.
Hon är besviken och berättar att kommunen skapat ett komplement till regionen med gruppen, I väntan på ambulans (IVPA). Där åker delar av brandvärnet ut med vårdutrustning för att hjälpa nödställda tills ambulans är på plats.
Ofta är det också en lång resa till sjukhus från olycksplatser i kommuner som har längst responstid. I Pajalas fall är Gällivare sjukhus närmast vilket är 14,5 mil bort.
– Jag tippar att de ökade tiderna beror på neddragningar i vården. Jag förstår att det finns sparincitament men det är alltid medborgarna som drabbas och det ska inte vara farligt att bo här, säger Hammarström.
Efter Pajala kommer sedan Övertorneå och Jokkmokk med 23,9 och 20,1 minuter som sämsta responstider i Norrbotten. Drygt hälften av Norrbottens kommuner ligger över eller i närheten av riksmedianen.
Region Norrbotten svarar att man mäter responstiden annorlunda jämfört med MSB.
– Vi mäter utryckningstiden. Tiden från att larmet kommer till ambulansen tills att den är framme hos patienten. När jag ser siffror från 2018 så nådde vi 92 procent av alla patienter på ett prio ett-larm inom 30 minuter, säger Anna Alm Andersson, divisionschef för närsjukvården i länet.
Över tid så har responstiden för ambulanserna också blivit allt längre. När man jämför ett genomsnitt av tidsperioderna, 2012 – 2015 och 2016 – 2019 så har tiden ökat med 4 minuter i Pajala kommun. För Norrbotten i helhet har responstiden ökat med 1,06 minuter.
Vad gör ni för att korta ner tiderna?
– Norrbotten är förblir ett stort län, avstånden är något vi måste förhålla oss till. Därför erbjuder vi avancerad vård redan hemma hos patienterna och under transporten så vi kommer igång med vården snabbt, säger Anna Alm Andersson.