Allt fler drabbas av hudcancer – trots framstegen

Trots större kunskap inom området ökar antalet fall av hudcancer. En sjukdom som drabbar många genom solens strålning.

Behandlingen av hudcancer kan se olika ut beroende på vilken typ man drabbas av.

Behandlingen av hudcancer kan se olika ut beroende på vilken typ man drabbas av.

Foto: Region Västerbotten

Norrbotten2021-07-28 11:00

Vikten av solkräm under sommarmånaderna är något som ska tas på allvar. Enligt Cancerfonden är hudcancer den cancerdiagnos som ökar mest och är den tredje vanligaste i landet bakom prostata- och bröstcancer.

– I dag kan man säga att hudcancer är den näst vanligaste cancerformen både hos män och kvinnor. Definitionsmässigt är man inte klar över vad som klassas som cancer, tar man med alla tumörer eller massor som bildas på huden skulle de vara den vanligaste, säger Alexander Shayesteh, överläkare på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Hudcancer delas in i tre större typer. Skivepitelcancer, basalcellscancer och malignt melanom. Det finns skillnader på symptom och behandling mellan de tre formerna.

– Man brukar dela in typerna i färgade i ofärgade. De färgade eller mörka är malignt melanom och de ofärgade är ofta röda eller beiga. Där har vi skivepitelcancer eller basalcellscancer. För de svårare arterna krävs oftast kirurgi, man måste skära bort dem. Mot de snällare kan man ibland använda krämer eller frysa dem, säger Alexander Shayesteh.

undefined
Alexander Shayesteh, överläkare på Norrlands universitetssjukhuset i Umeå, menar att forskningen till stor del handlar om att hitta cancern i tidigt stadium.

De farligare typerna, malignt melanom och skivepitelcancer, drabbar ungefär 16 000 svenskar per år och antalet ökar med ungefär fem procent varje år.

Trots att forskningen utvecklas är chanserna att överleva desamma. Enligt Alexander Shayesteh handlar forskningen om att upptäcka cancern i tid.

– Att dödligheten ligger kvar är för att vi har uppfunnit nya sätt att diagnostisera och uppfinna. Förut gjorde man bedömning med öga. Id ag håller man på att utveckla algoritmer där du inte behöver en läkare. Genom bilder kan ett program bedöma såret och fastställa cancertypen, säger Alexander Shayesteh.

Norrbotten är ett av de län som klarat sig bäst från hudcancer. Trots att solen är en faktor vet man inte vad skillnaden mellan länen beror på.

– Det är lite lurigt, så klart är solen en faktor och ser man på statistik skiljer det ju högre upp i landet man kommer. Men det är inte något som är bevisat att solen är den enda faktorn.

När bör man söka hjälp?

– Som person ska man tänka på förändringar i huden som ger symptom som sårbildning, blödning eller fjällning som inte försvinner på en månad. Vanligtvis försvinner ju en knöl, ett sår eller acneutslag inom en månad. Har man ett sår eller förändring som inte försvinner på flera veckor är det något som inte stämmer, säger Alexander Shayesteh.

Tre tips till semestern

För det första, kläder och parasoll är rekommendationen. Använd solskyddsmedel som komplement.

Gör skuggtestet när ni är ute, om skuggan är kortare än dig själv ska man vara extra försiktig.

Om ni reser utomlands, kolla hur lokalbefolkningen gör. Om det finns en speciell tid på dygnet när de inte vistas utomhus ska man vara vaksam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!