Allt fler anmälningar om missförhållanden i omsorgen
Antalet anmälningar om missförhållanden i omsorgen om äldre och handikappade ökar. I Luleå har anmälningarna ökat med 150 procent.
Personalen är skyldig att anmäla missförhållanden och brister i omsorgen. Antalet anmälningar har också ökat.
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Det finns två lagar som styr anmälningsplikten. Den ena gäller socialtjänstlagen, SOL, omsorgen om äldre och handikappade. Den andra är lagen om anmälningsplikt när det gäller stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Dessa lagar kallas i vardagligt tal Lex Sarah.
Rätt var anonym
Den största skillnaden mellan lagarna är att man vid anmälan med stöd av LSS har rätt att vara anonym och att även att frivilligorganisationer som utför arbeten åt kommunen omfattas av LSS.
När det gäller anmälningsplikten för anställda i omsorgen om äldre och handikappade har ökningen i Luleå varit stor, från åtta anmälningar 2006 till 20 anmälningar 2007. Anmälningarna om missförhållanden i omsorgen om funktionshindrade har också ökat.
Ulla Olsson är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Luleå kommun. Hon säger att ökningen till viss del beror på att kommunen har förbättrar rutinerna för att informera personalen om lagarna.
- Personalen är duktig på att observera och rapportera. Det är klart att det är känsligt att kanske påpeka att en kollega inte gör rätt. Men vi har ytterst ansvar för kunden och vi måste sätta oss över den känslan, säger hon.
Dålig information
Länsstyrelsen har upptäckt att vissa kommuner har varit dåliga på att informera personalen om det som gäller. Till exempel saknar Arvidsjaur, Haparanda, Kalix, Kiruna och Luleå hänvisning om till vem anmälan ska göras.
- Kommunen har en skyldighet att regelbundet informera om skyldigheten att anmäla missförhållanden. Personalen ska veta var den kan hitta information. Om det inte sker är det allvarligt. Lagen är till för att skydda personerna i omsorgen och att vara en hjälp att hitta fel och brister innan de blir allvarliga, säger Karin Lind, socialkonsulent vid länsstyrelsen Norrbotten.
Men Ulla Olsson hävdar att all personal i Luleå kommun vet till vem de ska anmäla.
- Det måste ha blivit fel eller ett missförstånd, säger Olsson.
61 fall på ett år
Totalt i Norrbotten har anmälningarna inom omsorgen av funktionshindrade ökat från 15 till 20 mellan 2006 och 2007. Antalet anmälningar från personal i omsorgen om gamla och handikappade har under samma tidsperiod ökat från från 25 till 46 anmälningar.
Fakta Lex Sarah
Lex Sarah är det vardagliga namnet på 14 kapitlet, paragraf 2 i socialtjänstlagen.
Namnet kommer av undersköterskan Sarah Wägnert som arbetade vid vårdhemmet Polhemsgården i Solna. I oktober 1997 uttalade sig den då 23-åriga undersköterskan i tv-programmet Rapport om att vanvård bedrevs på hemmet.
Källa: Wikipedia
Namnet kommer av undersköterskan Sarah Wägnert som arbetade vid vårdhemmet Polhemsgården i Solna. I oktober 1997 uttalade sig den då 23-åriga undersköterskan i tv-programmet Rapport om att vanvård bedrevs på hemmet.
Källa: Wikipedia
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!