För Norrbottens del är det Haparanda kommun som har den största andelen bidragstagare. Framför allt är det fler personer som försörjs av sjuk- och aktivitetsersättning.
– Vi har många hemåtvändande finländare som har jobbat hårt i livet och en näringslivsstruktur där många jobbar deltid inom handel och har olika typer av kompletterande bidrag. Sedan finns det en ganska stor del av befolkningen som jobbar på finska sidan som inte syns i statistiken, säger Sven Tornberg (C), kommunalråd i Haparanda.
Under 2021 var det 19,6 procent av de mellan 20-64 år i Haparanda som försörjdes med sociala ersättningar eller bidrag. Men även i Haparanda har andelen sjunkit de senast åren, 2014 var siffran 25,2 procent.
– Vi jobbar aktivt med vår arbetsmarknadsenhet för att minska andelen som tar del av försörjningsstöd och det har minskat med nästan 11 procent under fjolåret, så det går åt rätt håll. Även arbetslösheten har sjunkit med två procent i kommunen, säger Sven Tornberg.
I Kiruna är förhållandet det motsatta. Här är det endast 8,3 procent som lever på bidrag.
– Framför allt är det färre personer som försörjs av arbetsmarknadsåtgärder, säger Johanna Frodell, utredare på SCB.
Totalt försörjdes motsvarande 784 651 personer i Sverige av bidrag under hela 2021. Det motsvarar 13,3 procent av den arbetsföra befolkningen.
Här nedan kan du se statistik för din kommun.