Äldre har inte råd med tandvård

Av ekonomiska skäl tvingas många pensionärer att avstå tandvård. "Ingrepp kostar skjortan", säger Lars Hedberg, vice ordförande PRO.

Många med låga inkomster tvingas välja bort nödvändig tandvård.

Många med låga inkomster tvingas välja bort nödvändig tandvård.

Foto: Kurt Engström arkiv

Norrbotten2018-05-12 12:32

En SIFO-undersökning, beställd av Pensionärernas riksorganisation (PRO) visar att drygt var tionde pensionär trots behov har avstått tandvård senaste året. Omräknat till antal pensionärer motsvarar det 150 000 personer, enligt organisationen.

Tandvård rabatteras för dem över 65 år. Trots det hoppar många över besöket på grund av ekonomiska skäl.

– Många kan inte gå till tandläkaren på grund av kostnadsläget, säger Hedberg som är 1:e vice ordförande i riksorganisationen.

Nyligen kom PRO-rapporten "Bit ifrån" som visar på att god munhälsa är en förutsättning för hälsa och välbefinnande. Och att vårdbehoven ökar med åldern – samtidigt som inkomsterna minskar.

– Bara en kontroll kostar 600 till 1 200 kronor, konstaterar Hedberg som tillägger att det oftast är kvinnor som har de lägsta pensionerna.

Enligt PRO lever drygt 300 000 pensionärer under EU:s fattigdomsgräns – och andelen ökar. Ett långt liv innebär skador och slitage i munnen och på tänderna. Äldre personer har också förhöjd risk för kroniska sjukdomar och använder sig ofta av läkemedel som påverkar munhälsan.

– Själv har jag nio mediciner varje dagefter en hjärnoperation.

I många år har därför PRO krävt att tandvården ska ingå i sjukvårdens ordinarie högkostnadsskydd så att patienter inte behöver betala högre avgifter än 1 100 kronor under tolv månader.

– Regeringen har inte gått med på det, säger Hedberg och genom åren suttit i många samtal med landets makthavare.

Han nämner bland annat den tandvårdsutredning som gjordes av den före detta ministern Anders Sundström. Delbetänkandet "Bättre tandvårdsförsäkring för äldre" överlämnades 2001 och slutbetänkandet kom året därpå.

– Den hamnade i "stora arkivet". Det visade sig att den totala kostnaden hade hamnat på mångmiljardbelopp om skyddet införts för alla.

Trots det fortsätter pensionärerna kampen för att tandvård ska ingå i högkostnadsskyddet för dem med riktigt låga pensioner – i de flesta fall kvinnor runt 80 år som varit hemma när barnen varit små, eller jobbet deltid inom yrken med låga löner.

Lars Hedberg berättar han uibland möts av kommentarer som "jag får tugga med de pinnar jag har".

Argument om att det skulle vara svårt att genomföra biten inte på honom.

– Det kan inte vara så tekniskt svårt. Vi som har bra pensioner behöver inte det lika mycket, säger Älvsbybon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om