I Kommunals rapport "Hemtjänstens arbetsvillkor" skildras en dyster arbetsmiljö för länets anställda. På frågan om de vill jobba inom samma yrke om tre år svarade enbart 26,5 procent "ja". Ytterligare 35 procent var tveksamma medan övriga svarade "nej".
– Det är alldeles för låg andel. Det medlemmarna har svarat speglar hur illa det är ställt med äldreomsorgen. Arbetsvillkoren måste verkligen ses över, kommenterar Zara Leghissa.
– Vi vet idag att allt färre väljer att jobba inom äldreomsorgen och allt färre väljer att söka utbildning inom omsorgen. Idag står vi i en situation där arbetsgivare står på torget och ropar högt: ”kom och jobba hos oss, vi har inte tillräckligt med personal!”.
Rapporten baseras på svar från 226 medlemmar och den vittnar om en intensiv arbetssituation. Personalen upplever inte att det finns tid för att hantera oförutsedda situationer, ta rast eller gå på toa. Över hälften svarar att man minst en gång i veckan upplever att man saknar förutsättningar för att tillgodose dem äldres behov.
Zara Leghissa menar att situationen bygger på en kronisk underbemanning inom äldreomsorgen och att personalens scheman är styrda in på varenda minut.
– Man måste jobba med tillitsbaserad styrning, det vill säga att låta de som jobbar inom hemtjänsten själva få planera arbetet och styra arbetets innehåll tillsammans med medborgarna som faktiskt har hemtjänst och deras anhöriga. Det är rätta vägen att gå.
Ungefär två av tre anställda uppger att de minst en gång i veckan upplever en ohälsosam stress.
– Allt förebyggande arbete får träda tillbaka. Hur länge är det hållbart?
Hon fortsätter:
– Det är inte bra för dem som jobbar som blir sjuka i förtid och väljer att sluta, det är inte bra för medborgarna som har hemtjänst därför att patientsäkerheten blir lidande och anhöriga får tyvärr bära ett större ansvar som skapar otrygghet.
Zara Leghissa tycker att det är dags att arbetsgivarna lyssnar på sina anställda.
– Genom alla år och alla besparingar har man nu provat minutstyrning som vi kan konstatera inte funkar. Den slimmade underbemanningen är inte heller någon framgång. Nu är rättan tid att prata med personalen i hemtjänsten. Det är dags nu.