Patienten kom in på akutmottagningen och sökte vård för domning ansiktet och ena benet. Akuten var vid tillfället högt belastad, men den bedömning som gjordes på plats var att patienten kunde vänta på vård. I ett pressmeddelande som Region Norrbotten skickade ut tidigare under onsdagen framgick det att patienten då blev orolig och lämnade akutmottagningen.
– När en patient kommer in på akuten med neurologiska symtom får personen träffa en sköterska. Sköterskan tar en anamnes och tar reda på hur länge patienten har haft symtom. Om de är nytillkomna får man en väldigt hög prioritet, förklarar Sara Ekman, chefsläkare med Lex Maria-ansvar inom Region Norrbotten.
Enligt Sara Ekman följs något som kallas för "rädda hjärnan-spåret" om en patient kommer in med symtom på stroke i ett tidigt skede. Det innebär att det då finns en chans att göra en så kallad trombolys, en akut propplösande behandling.
– Det kan man bara göra om patienten kommer in inom ett visst tidsspann. Kommer patienten in senare kan den behandlingen inte göras, då riskerna är högre än nyttan, säger Sara Ekman.
I ett sådant läge kommer patienten att prioriteras ned och kan få vänta längre på vård.
– Den initiala bedömningen som gjordes i det här fallet var korrekt. Det var även prioriteringen. Men sedan uppstod en stor oro hos patienten under väntetiden på akuten och det ledde till att patienten valde att åka hem. Den situationen borde ha hanterats på ett annat sätt, säger Sara Ekman.