"Sitt still i båten". Det är det råd som aktieexperterna ger i dessa osäkra coronatider. Viruset som sprider sig i världen påverkar börserna runt om i världen.
– Generellt sett nu när det är så mycket osäkerhet är att vi brukar rekommendera att man inte gör några förhastade åtgärder. Om man är långsiktig sparare, på mer än ett års tid, så är vårt råd att ta det lugnt. Paniksälj inte, säger Dan Johnson, vd på Aktieinvest.
Även Johanna Kull, sparekonom på Avanza, manar till lugn.
Den senaste veckan har varit svängig och börsen föll kraftigt, men den har svängt uppåt lite den här veckan.
– De här svängningarna är svåra att förstå, men vi får nog räkna med de här svängningarna så länge smittspridningen inte är under kontroll, säger Johanna Kull.
– Sedan årsskiftet har Sverigeindexen gått ner fem–sex procent. Tittar man historiskt på sådana här nedgångar så brukar de hålla i sig ett antal månader. Från topp till botten, allt från tre–fyra månader upp till två år, så jag tror personligen inte att vi nått botten ännu, säger Dan Johnson, vd på Aktieinvest.
En aktie som är aktuell i Norrbotten är SSAB.
– Det är en typisk aktie som är mer volatil, instabil, än börsens snitt för den är så konjunkturberoende. Där blir både nedställ och uppställ större. SSAB påverkas ju mer av att Kina står still eller att världsekonomin saktar ner i år än ett företag som Swedish Match som säljer snus. Äger man SSAB-aktien så bör man ha andra aktier med andra kvalitéer i sin portfölj, eller breda fonder, säger Johanna Kull.
"Sitt still i båten", vad betyder det?
– Har man likvida medel så kan man fortsätta att spara lite grann regelbundet varje månad. Över tid så har man alltid tjänat på det. Man köper just nu på rea. Det är oerhört svårt att tajma toppar och bottnar. Jag paniksäljer inte och jag har inte heller börjat köpa på mig för jag tror inte botten är nådd ännu, säger Dan Johnson.
Ska man undvika någonting?
– Man ska alltid se till att man har en bra riskspridning. En tumregel brukar vara att man ska ha tio olika bolag från fem olika branscher i sin portfölj, oavsett om man har aktier eller fonder. Fonder har ju redan olika bolag i sig. Vad vi ser nu är att transport och turism har fallit mest. Det har även de konjunkturberoende verkstadsbolagen medan de med mer defensiva kvalitéer som läkemedelbolag, livsmedelsbolag och hygienartiklar har klarat sig relativt bättre, säger Johanna Kull.