Den totala arbetslösheten i landet låg den i mars på 7,2 procent. I Norrbotten var drygt 8 500 personer inskriva som arbetslösa i slutet på mars. Jämfört med samma månad 2017 är det en minskning med 760 personer.
Den lägsta andelen inskrivna arbetslösa finns i Gällivare med 4,6 procent. Därefter följer Kiruna med 4,7, Arjeplog med 5,8 och Luleå 6,5 procent.
I sex kommuner i länet ligger arbetslösheten högre än rikssnittet: Haparanda 12,9 procent, Övertorneå 10, Pajala 9,3, Älvsbyn 8,4, Arvidsjaur 7,9 och Överkalix 7,5 procent.
Den ökade rörligheten har bidragit till de positiva siffrorna. Så också att många går i pension.
– Om man tittar på staplarna har vi hög arbetslöshet, men faktum är att den minskar bland dem som är 16-64 år, säger AF-chefen Östra Norrbotten..
Inom hans ansvarsområde finns Haparanda, Kalix, Övertorneå, Överkalix och Pajala kommun.
– Vi har en relativt god arbetsmarknad, säger han väl medveten om att utmaningarna är många – utflyttning, generationsväxling etcetera.
Många tornedalskommuner har vant sig vid att unga flyttar för att utbilda sig – men de återvänder inte. Dessutom är det ofta låg omsättning på arbetsplatserna, vilket gör att yngre tvingas söka arbete på annat håll.
– Demografin är en stor utmaning för orter utanför storstäderna, säger han och tillägger att östra Norrbotten pekats ut som ett område där åldersstrukturen är extra bekymmersam.
Bakom siffrorna döljer sig även det faktum att många inte når full sysselsättning, varför de är inskrivna som arbetssökande delar av året. Arbetspendlingen till finska sidan påverkar också statistiken.
– Egentligen är arbetslösheten något lägre i Haparanda, säger han och poängterar att arbetslösheten på orten minskat rejält sedan förra året.
Kan en gruvstart påverka siffrorna?– Vi tror starkt på att den bidrar till sysselsättningen, säger han och pekar på den rekryteringsmässa som hålls i mitten på maj.
Per-Anders Ruona är medveten om att det blir en kamp om gruvjobben då många tornedalingar ser chansen att återvända hem. Men att omflyttningen också kan leda till lediga jobb på annat håll.
Inflödet av nyanlända påverkar statistiken något. I Haparanda minskar arbetslösheten bland alla utom de med utomeuropeisk bakgrund.
– Vi har ett stort utbildningsbehov bland de arbetssökande, säger Ruona som konstaterar att arbetskraften finns men inte alltid med den rätta kompetensen.