Vi har berättat om en renägare som är misstänkt för grovt jaktbrott. Att brottet anses som grovt är för att mannen ska ha använt sig av en olaglig fälla, en rovdjurssax. Under onsdagen inleddes rättegången mot mannen i Haparanda tingsrätt.
När han greps togs ett vapen i beslag och även fem rovdjurssaxar som hittades i mannens bil, där en av dem hade DNA på sig från mannen.
– Det var en chock när polisen sa att de hade hittat DNA från mig. Jag har aldrig jagat med eller använt någon sax, däremot kan jag ha förmedlat en sax, säger renägaren i förhör under rättegången.
Under förhöret berättar han att det inte bara är han själv som nyttjar bilen där saxarna ska ha hittats.
– Vi är flera renägare som nyttjar bilen. Jag har en uppfattning om vem som kan ha placerat ut fällan, men vill inte peka ut någon.
Händelsen ägde rum under vårvintern 2021. Advokat Jonas Westerlund är mannens försvarare och han är kritiskt till att det har tagit en sådan lång tid för händelsen att nå tingsrätten.
– Det försvårar min klients möjligheter att beskriva vad som hände och hans möjligheter till en rättvis prövning, säger han och påpekar att det tog tre år innan ett förhör hölls med mannen där försvarare närvarade.
Westerlund menar att det finns fler brister i utredningen då bland annat data från mannens gps inte visat att han befunnit sig på själva platsen för fällan.
– Hans gps har tagits i beslag och den visar att han varit där och jobbat i närheten av fällan men han har aldrig varit på exakt den platsen. Det är hans jobb att vara i skogen.
Men en GPS kan väl stängas av?
– Det kan den, men det finns ändå inget som visar att han varit på platsen.
Inte heller platsdata från mannens mobiltelefon har analyserats.
– Det hade kunnat visa att han faktiskt inte var på platsen också.
Det kunde ju lika gärna visat att han var på platsen för fällan?
– Kanske det, men jag litar på min klient som säger att han inte har gjort det här.
Kammaråklagare Lars Magnusson påpekar att GPS:en varit avstängd vid flera tillfällen.
– Den åtalade kan ha stängt av GPS när han sysslade med fällor. Motsvarande gäller för mobiltelefon, den stängs av medvetna gärningsmän då det vankas olagligheter, säger han och fortsätter:
– Frånvaron av fingeravtryck på fällorna talar för att gärningsmannen i vart fall var försiktig i det avseendet.
Magnusson förklarar också att det dröjde flera år från händelsen till åtal med att Nationellt Forensiskt Centrum "sölat" med en undersökning av beslag där misstanke aldrig blev delgiven.
– Sen har det tagit tid då utredaren är ensam att utreda grova jaktbrott i Norr- och Västerbotten och hon var under hösten 2023 väldigt upptagen.
Däri ligger också förklaringen till att förhör dröjt med den åtalade, enligt Magnusson, då dennes dåvarande advokat Sven Severin var upptagen av andra mål.
Slutligen, angående spåren efter snöskor, så avfärdar åklagaren den synpunkten med en enkel förklaring: Vädret.
– Det hade snöat mellan 7 och 9 april och gick inte att få ut några meningsfulla spår.
Lars Magnusson yrkar på ett års fängelse, med hänvisning till att järven är en skyddsvärd art och en hovrättsdom i ett annat fall givit två års fängelse.
Dom meddelas 13 november.