"Det har räddat vår verksamhet"

Över en miljon kronor beviljades Teknikens hus i korttidsstöd. Pengar som räddade deras verksamhet, enligt chefen. I Norrbotten var deras en av närmare 500 ansökningar som beviljades.

 "Korttidsstödet har räddat vår verksamhet" säger Kristina Jonsson, chef för Teknikens hus.

"Korttidsstödet har räddat vår verksamhet" säger Kristina Jonsson, chef för Teknikens hus.

Foto: Anna Isaksson

Norrbotten2021-08-05 06:00

– Det har räddat vår verksamhet. Annars hade vi varit tvungna att varsla vår personal och då vet vi inte var Teknikens hus hade varit i dag, säger Kristina Jonsson, chef för Teknikens hus i Luleå.

Teknikens hus stängde ner sin verksamhet den 28 mars 2020 och öppnade upp för fullt igen veckan efter midsommar i år. Under den tiden låg hela deras basutbildningsverksamhet nere. Den där de erbjuder alla förskolor, grundskolor, gymnasier, samt lärarutbildningen i länet utbildning i naturvetenskap, matematik och teknik. 

– Når coronan kom fick vi ingen resa. Då fanns det ingen marknad för oss längre. Allt dog ju, säger Kristina Jonsson.

I Norrbotten har under 2021 hittills beviljats över 91 miljoner kronor i stöd för korttidspermitteringar. Det är 1 470 anställda som omfattas av de beviljade stöden, enligt statistik från Tillväxtverket.

– För dem som fått stöden har det varit fantastiskt. Utifrån de kontakter jag har haft så har det för många, troligtvis varit det som gjort att de klarat det hela, säger Lars Lindberg, regionchef för Företagarna i Norrbotten. 

Alla ansökningar beviljades dock inte då endast en del av det ansökta beloppet var på över 162 miljoner kronor.

– Ambitionen har varit bra med de flesta stöden, men handläggningen har varit ganska långsam. Att det gått långsamt har medfört att det tagit tid innan företagen fått pengarna och då har det blivit en likviditetsfråga. Det finns exempel på företag som inte klarat av att de fått ut pengarna fyra månader senare än de trodde och hade behövt, säger Lars Lindberg.

I Norrbotten beviljades i snitt 62 000 kronor per ansökan. Den bransch som fått mest stöd är hotell och restaurang med över 21 miljoner i stöd. Därefter kommer handeln och kultur och nöje med strax över 10 miljoner kronor vardera. Branscher som fortfarande har det tufft.

– Man vill gärna prata om dem som går bra, men man ska inte glömma de branscher som fortfarande har det tufft. Besöksnäringen har inte riktigt återhämtat sig och inte heller detaljhandeln, säger Lars Lindberg.

– Det var tur att staten gick in och stöttade oss. Vi har i princip varit stängda i ett och ett halvt år. När vi nu dragit i gång igen så har vi bara växlat upp all personal på 100 procent och så är vi i gång, säger Kristina Jonsson, Teknikens hus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!