Regionen om sommarjobbskampanjen: "Stor succé"

Runt 800 personer visade intresse för kampanjen "Sveriges bästa sommarjobb". Malmfälten drog flest sommarjobbare i vården. Nu vill regionen gå vidare och dra fördel av intresset. "Vi tittar på hur vi kan gå vidare", säger regionens uppdragsledare.

Jonas Sandberg, uppdragsledare för kampanjen för Region Norrbotten.

Jonas Sandberg, uppdragsledare för kampanjen för Region Norrbotten.

Foto: Privat

Norrbotten2023-09-07 06:00

Den sista augusti gick kampanjen "Sveriges bästa sommarjobb" i mål. En summering pågår som bäst och färdigställs inom ett par veckor. Årets kampanj var den största som Region Norrbotten lanserat.

– Det var runt 800 personer som visade intresse som hörde av sig på olika sätt. Ett 90-tal personer kom i slutändan för att jobba. Vi summerar nu kampanjen som löpte ut sista augusti, säger Jonas Sandberg, regionens uppdragsledare. 

Hur stor del av de som kom landade i Malmfälten?

– Ett 60-tal personer, den största delen. Utifrån arbetskraftssituationen så är det positivt, eftersom det är där vi har haft svårast att rekrytera. 

Kommer det fler kampanjer?

– VI summerar nu och tittar sedan på hur vi går vidare. Uppemot 90 stycken har kommit och jobbat men sedan har vi haft massor som visat intresse. Det rör sig om runt 800 potentiella medarbetare. Vi måste fundera på vad vi ska göra med den ”skatten”, säger Jonas Sandberg.

Vilka erbjudanden har de fått? 

– Fri resa upp, boenden och fri hemresa.

Hur stor budget har ni haft?

– Vi har inte haft någon fast budget. Det har mer handlat om de konsekvenser som det får om vi inget gör. Våra medarbetare behöver sin semester och det har varit inriktningen. Det här blir ändå det billigare alternativet än att ta in hyrpersonal. 

Vet du vad kampanjen har kostat?

– Nej, vi ska summera kostnaderna. Men vi vet ju att förra sommaren blev dyr när en del personal inte fick ut sin semester. Vi vill vara en bättre arbetsgivare och personal ska kunna få ut sin semester. 

En som kommit till Kiruna vittnar om att lönen sänks om man väljer att stanna.

– Det vet jag ingenting om. Varje chef gör ju sin egen bedömning om lönen. Vi har inte pratat om det så det kan jag inte uttala mig om.

Men det förefaller väl ologiskt om ambitionen är att få folk att stanna över tid och täcka personalbrister?

– Jag håller med om det, men jag kan inte svara på hur det förhåller sig kring löner, säger Jonas Sandberg. 

Vi tar frågan vidare till regionens HR-direktör.

– Det är svårt för mig att uttala mig i det specifika fallet. För att säkra bemanningen har vi under sommaren timlöner som är högre än andra delar under året. Det innebär att om en medarbetare väljer att fortsätta efter sommaren så kan i vissa fall timlönen bli lägre, svarar Henrik Söderström i ett mail. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!