Svar på läsarnas frågor om tågstrulet

Många har åsikter om tåg som strular och andra undrar vad som gått snett. Norr media har samlat ihop påståenden och frågor, och vänt oss till Trafikverket, LKAB och Norrtåg för att söka svar.

Norrtåg har inte lok från 60-talet utan motorvagnar från 90- och 2000-tal.

Norrtåg har inte lok från 60-talet utan motorvagnar från 90- och 2000-tal.

Foto: Maria Dahlgren

Norrbotten2022-01-28 19:00

Vi har tidigare rapporterat om vinterns många inställda tåg och reaktioner som följt. Påståendena i denna text kommer från läsarkommentarer till rapporteringen. Svaren kommer från Trafikverkets Roger Nilsson, enhetschef järnvägsunderhåll område Nord, Norrtågs kommunikationsansvarige Joakim Berg, samt LKAB:s presschef Anders Lindberg.

Påstående: "Det är för lite el i ledningarna!"

Trafikverket: 
– Det har inte varit någon el-brist.

"Denna vinter är inte kallare än andra, kylan är en bortförklaring"

Trafikverket: 
– Sträng kyla medför vissa utmaningar och snabba temperaturvariationer andra.  

"Vi har alltid haft kallt, det måste bero på undermålig utrustning?"

Trafikverket: 
– Det är inte helt enkelt att svara på hur kylan påverkar anläggningen. Ett sätt kan vara att jämföra en period när vi inte haft kyla med en då vi haft kyla. Vid jämförelsen kunde vi konstatera att antalet tågstörningar orsakade av fel i anläggningen (tågstörande fel) är större under den kalla perioden. Däremot är den totala förseningen orsakade av dessa fel lägre under den kalla perioden.

– Klart är dock att klimatets påverkan på anläggningen ställer krav på utrustning, metoder och arbetssätt. De ökade variationerna i temperatur och nederbörd som vi sett de senaste åren innebär nya utmaningar. Lägger vi då till att fler använder järnvägen för både person- och godstransport blir det tydligt att underhållet av järnvägsanläggningen ständigt måste utvecklas. 

Norrtåg: 
– När det gäller de regionala tågen behöver vi förhålla oss till risker så som växelfel eller vad som händer när ett tåg blir strömlöst. Det kan bli omöjligt att evakuera ett tåg som blir stående fullt med passagerare och det är helt enkelt en risk vi inte kan ta. Däremot anser vi att problemet i Norrbotten är infrastrukturen som skapar en majoritet av alla störningar, antingen att det är trångt på spåret eller växelfel.

"Det görs inget förebyggande underhåll på järnvägen"

Trafikverket: 
– I underhållkontrakt för järnvägen ingår både förebyggande och avhjälpande underhåll.

– Förebyggande underhåll är underhåll som genomförs vid förutbestämda intervall eller enligt förutbestämda kriterier och i avsikt att minska sannolikheten för fel eller degradering av en anläggningsenhets funktion.

– Det förebyggande underhållet delas i sin tur upp i tillståndsbaserat och förutbestämt underhåll. Tillståndsbaserat underhåll består av kontroll och övervakning av en enhets tillstånd avseende dess funktion och egenskaper, samt därav föranledda åtgärder. Förutbestämt underhåll genomförs i enlighet med bestämda intervaller eller efter en bestämd användning, men utan att föregås av tillståndskontroll.

Ca 45% av kostnaden för underhållskontrakten i Norrbotten går till förebyggande underhåll.

Hur kommer det sig att malmtågen alltid rullar?

Trafikverket: 
– Malmtåg och persontåg använder sig av samma infrastruktur och en störning där påverkar alla.

LKAB:
(Se separat artikel)

Loken är från 60-talet.

Norrtåg: 
– De blå och gråröda tågen som Norrtåg har är från 90- och 2000-talet. Det är moderna motorvagnar anpassade för nordiska klimatet. De underhålls kontinuerligt. När nattågen (som körs av Vy tåg, underentreprenör till Norrtåg, reds. anm.) är byggda vet jag inte, men det är äldre tåg och regeringen har avsatt pengar för att köpa in nya nattåg och lok. 

Inställda tåg

Förra vintern
December 2020: 10 tåg inställda
Januari 2021: 31 tåg inställda

Denna vinter
December 2021: 27 tåg inställda
Januari: 65 tåg inställda

Källa: Trafikverket

Siffrorna avser mätperioder på fem veckor, tre i december och två i januari, för båda vintrarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!