Kritiken från fackföreningarna är redan omfattande inför veckan, när regeringen får utredningen om en moderniserad arbetsrätt på sitt bord.
Byggnadsmedlemmen Peter Olofsson har jobbat i närmare 20 år på Tis trä och bygg i Överkalix, som har växlat mellan tio-tjugo anställda de senaste åren.
– Det har varit jättefina år i byggbranschen, mycket jobb både här men också i Malmfälten och neråt kusten. Mycket ROT-jobb, även nyproduktion och försäkringsjobb. Mer allsidigt än på ett vanligt "storbygge".
Men även om firman ännu har klarat sig undan uppsägningar börjar coronakrisen märkas, med en hotande lågkonjunktur i horisonten.
– Klart att det finns en oro. Allt kan svänga väldigt snabbt.
Mot den bakgrunden ser han ingen anledning att reformera arbetsrätten.
– Jag var med på 90-talet med nästan 100 procent arbetslöshet bland byggjobbarna i Överkalix – inte var det några problem att säga upp folk då. Samma sak nu, särskilt inte om det blir massarbetslöshet, som vissa tror.
– Att då lägga kraften på att försämra Las vore en tankevurpa. Tvärtom måste politikerna fokusera på att få igång hjulen igen, säger Peter Olofsson.
Han vänder sig främst mot de utökade undantagen från turordningsreglerna – från två till fem.
– På mindre företag blir du helt rättslös, en daglönare som jag ser det.
Lika kritisk är han till att den så kallade ogiltighetsprincipen ska försvinna – att med fackets hjälp kunna uppbära jobb och lön innan en tvist är avgjord.
– Det finns ingen anledning att ta bort den. Ett icke-problem.
Lars Lindberg, Företagarnas regionchef i Norrbotten, argumenterar för att den nuvarande lagstiftningen och turordningsreglerna sätter käppar i hjulen för företag som kan växa – men som inte vill av rädsla för arbetsrättsliga tvister.
Peter Olofsson köper inte resonemanget.
– En stark överdrift. Personalfrågan är inte vad som avgör, utan det handlar om bristande rörelsekapital och hur bankerna håller på sina krediter. Det stora problemet har snarare handlat om att företagen inte får tag på rätta kompetenserna.
Han konstaterar att det generellt satsas för lite på kompetensutveckling i byggbranschen, särskilt bland mindre arbetsgivare.
– Men det finns en kompetens som aldrig går att lära ut – yrkeslivserfarenheten. Och den får inte underskattas. Den som har varit länge i branschen, kan oftast mer. Inte minst vad gäller säkerhetstänket. Vi har nog många olyckor som det är.
Samtidigt växer nu farhågan att utökade undantag från turordningsreglerna slår mot äldre och rutinerade anställda i byggbranschen, där förslitningsskador är vanligt förekommande.
– Det blir väldigt otrygga anställningar. Du tvingas dansa helt efter arbetsgivarens pipa. Börjar du komma upp i åren, har krämpor och kanske behöver arbetsanpassning, då är du inte längre attraktiv, säger Hans Holmbom, fackligt förtroendevald för Byggnads i Norrbotten.
Peter Olofsson har själv drabbats genom åren.
– Jag har axeln opererad, diskbråck och annat, men företaget har hittills varit bra med att arbetsanpassa, vilket visar att det nuvarande regelverket fungerar. Men visst hade det varit risk för att man hade fått gå om undantagen var fler.
Striden om Las innebär också svidande interna konflikter inom Socialdemokraterna. I sammanhanget ska noteras att LO och Byggnads, som tidigare har haft många S-trogna, i de senaste valen har sett hur alltfler medlemmar har svikit partiet och i stället röstat på främst Sverigedemokraterna.
Peter Olofsson och Hans Holmbom tror att en reformerad arbetsrätt skulle öka på väljarflykten ytterligare.
– S har en tuff sits, frågan är hur långt de ska gå för att behålla makten? Det finns värden som man inte kan tumma på. Fackföreningsrörelsen är en del av socialdemokratin, det vore att leka med elden att genomdriva detta. Hela utredningen måste slängas i papperskorgen, säger Peter Olofsson.
– Väljarflykten kommer fortsätta om S släpper igenom detta. Katastrof om förslagen röstas igenom, säger Hans Holmbom.