Extratjänster är tidsbegränsade, subventionerade jobb inom till exempel föreningsliv, vård och omsorg, där långtidsarbetslösa och andra som står utanför arbetsmarknaden kan anställas. Anställningsformen slopas i och med att M och KD fick igenom sin budgetreservation, som innehåller minskade anslag till arbetsmarknadsområdet.
Läs mer: Arbetsförmedlingen kan slaktas
Enligt Nyhetsbyrån Siren är totalt 396 personer anställda på extratjänster i kommunerna i Norrbotten. Anders Öberg säger att tolv personer arbetar på extratjänster hos regionen. Ytterligare ungefär 100 personer har extratjänster hos andra arbetsgivare i länet, enligt Arbetsförmedlingen. Inga extratjänster ska avbrytas i förtid, men från årsskiftet hänvisas ingen till nya extratjänster.
Anders Öberg tycker att det är bekymmersamt att extratjänsterna försvinner, eftersom de bidragit både till att ge människor sysselsättning och till att välfärdens personalstyrka ökat.
– Jag är oerhört fundersam kring effekterna. Vi kämpar med att hitta människor till vården, men nu kommer det bli än tuffare för regionen och Norrbottens kommuner, säger Anders Öberg.
Han säger att regionen velat anställa fler personer på extratjänster, men att det inte varit möjligt av organisatoriska skäl.
– Nu kastas de här tolv personerna ut i kylan igen.
M- och KD-budgeten betyder enligt Arbetsförmedlingen att myndigheten måste spara 4,5 miljarder på insatser för arbetslösa under nästa år. Personalkostnaderna ska minska med 386 miljoner, utöver de redan planerade besparingarna på 500 miljoner. Ytterligare besparingar ska ske 2020.
Även moderna beredskapsjobb stoppas. I november hade 17 820 personer en extratjänst och 2 381 personer ett modernt beredskapsjobb.