Mellan åren 2016-2022 har Leader Tornedalen beviljat projektstöd till över 50 sökanden för utveckling i de tornedalska kommunerna. Nu har Jordbruksverket beviljat startbesked för Leader Tornedalen 2030 och 48 950 932 kronor ska omsättas i projekt som ryms inom leaderprojektets strategi för åren 2023-2027.
Kortfattat är tanken att strategin ska bidra till utveckling av ett attraktivt område som människor och företag kan växa i.
– Vi har så otroligt mycket saker som vi måste lyfta fram här och med små grejer kan vi egentligen få ganska stora resultat, säger Lars-Gunnar Lundström, verksamhetsledare Leader Tornedalen.
Han menar att det handlar om att visa upp ett fint Tornedalen.
– Sedan, egentligen med allt som händer i norra Sverige så är det inte omöjligt att bo i Tornedalen och jobba i Boden till exempel.
– Tittar vi på gruvorna både i Kiruna och Pajala så finns det behov av att folk flyttar in. Det är det vi vill visa upp, att Tornedalen blir ännu mer attraktivt.
Strategin till Leader Tornedalen 2030 har tagits fram i samverkan med olika aktörer, genom workshops och intervjuer. Arbetet har mynnat ut i sex insatsområden för att lyfta Tornedalen ytterligare. Det handlar bland annat om samverkan, bevara och tillgängliggöra naturområden och utveckla attraktiva boendemiljöer. Det är projekt inom dessa områden som kan ta del av pengarna som finns inom Leader Tornedalen.
Lars-Gunnar Lundström hoppas att de under den här omgången ska lyckas bra med att försöka få projekt som unga är med på.
– Det är ingen idé att äldre människor hittar på projekt åt unga, det måste faktiskt vara unga själv som bestämmer vad de vill göra om det ska vara framgångsrikt.
Från april kan företag, föreningar och organisationer söka finansiering till projekt inom Leader Tornedalens strategi, men föreningar har redan hört av sig till verksamhetsledaren.
– Det är lika roligt varje gång de ringer, säger han.
– Det som är leaders styrka är att idéerna kommer från de som bor i området. Det är de som vet vad som behövs.
Hälften av pengarna för Leader Tornedalen 2030 kommer från EU, 17 procent är från svenska staten och 33 procent är offentlig medfinansiering från de fyra kommunerna som ingår samt region Norrbotten.