Den 8 april försvann en man i 70-årsåldern i Arjeplogsfjällen, dagen efter påfanns han död efter att ha kört ner i en isvak. Det var den förste personen att omkomma i fjällen under 2019. Under 2018 omkom åtta personer i den svenska fjällvärlden, bland annat en sydkoreansk turist som insjuknade ett par kilometer från Kebnekaises fjällstation. Två personer omkom i lavinolyckor. Polisens fjällräddning utförde 439 insatser som berörde 522 personer under 2018. I Norrbottensfjällen har 42 kvalificerade insatser utförts från 1 januari till 26 april i år, sex färre än motsvarande period i fjol.
– En grov uppskattning är runt 130 uppdrag i hela fjällkedjan, säger Stefan Källström, samordnare för fjällräddningen i Norrbotten.
I 90 procent av fallen i fjol rörde det sig om omhändertagande av skadade och sjuka personer.
– Vissa grupper av fjällräddare har väldigt mycket att göra, särskilt de som ligger mot Abisko, Kiruna, Kvikkjokk samt högalpina-gruppen har hög belastning. Även Gällivare har en hel del insatser.
Antalet fjällräddare i Norrbotten har ökat från 2016 från 65 personer till ungefär 90 personer.
– Men jag har möjlighet att rekrytera upp till, och ser ett behov för, 110 personer. Med tanke på att vi har så pass mycket jobb så behöver vi bli fler, säger Stefan Källström.
Fjällräddningen organiseras på frivilligbasis och det finns en utmaning i rekryteringen att hitta personer med rätt beskaffenhet som dessutom bor i närheten av utryckningsområdet.