Planen: Så ska regionen rekrytera nya toppchefer

Över 350 chefsförordnaden har tillfälligt förlängts i regionens nya driftsorganisation. Samtidigt inleds rekryteringsprocessen för att tillsätta elva toppchefer. "Jag vill blanda 'nya ögon' med de som har erfarenhet från regionen", säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson är glad över att den nya driftsorganisationen kommer på plats från den 1 januari 2021. "Detta handlar inte bara om att minska antalet chefer, utan även om att få en stabil verksamhet", säger hon.

Regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson är glad över att den nya driftsorganisationen kommer på plats från den 1 januari 2021. "Detta handlar inte bara om att minska antalet chefer, utan även om att få en stabil verksamhet", säger hon.

Foto: Petra Älvstrand/ Frilans

Norrbotten2020-12-01 06:30

I onsdags klubbades till slut den nya driftsorganisationen inom regionen, efter en minoritetsåterremiss av oppositionen. 

– Det känns bra. Nu kan vi arbeta vidare vilket också innebär mindre oro hos personalen när man ser att vi har en plan, säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Totalt 375 chefsförordnanden finns inom Region Norrbotten i dag – 280 chefer i vården, ytterligare ett hundratal i strategiska positioner inom stödfunktioner och på stabsnivå – och ett av regiondirektörens syften är att kraftigt minska de numerären. 

Men den politiska återremissen, samt det ansträngda pandemiläget, har inneburit att arbetet försenas. 

– Vi hade förhoppningar om att det skulle tas beslut om nya driftsorganisationen redan i september. Nu fick den absoluta majoriteten chefer i stället förlängda förordnanden till och med den 31 mars.  

Först ska divisionschefer och även högsta avdelningschefer för HR, ekonomi, IT och kommunikation rekryteras och i veckan går information ut till facken om den fortsatta processen och utannonseringen av tjänsterna.    

Det handlar om totalt elva befattningar och regionen tar hjälp av lokala rekryteringsföretaget Cesab.

– Vi har gjort allt förarbete själva. Cesab deltar i urvalsprocessen. Upphandlingen gick på cirka 250 000 kronor.

Hon ser gärna en mix i rekryteringarna av toppcheferna.  

– Jag vill blanda "nya ögon" med de som har erfarenhet i regionen. Dessutom bra när interna rekryteringar känner att chefstjänsterna var konkurrensutsatta. 

När är toppcheferna tillsatta?

– Interna kandidater går snabbare att tillsätta men de externa rekryteringarna räknar jag med att vi är färdiga med under andra kvartalet 2021.

Nordmark Nilsson vill inte peka på några minskade numerär i dag men är tydlig med avsikten att se över chefsnivåer, dess uppdrag och omfattning.

– Vi har chefsområden som består av bara tre medarbetare i dag. Personligen ser jag det som svårt att utöva ledarskap i så små grupper. Konsulterna var också tydliga med att det behövs färre chefer inom framförallt stöd- och stabsfunktionerna.

Ungefär hur många chefer färre blir det i slutändan, totalt sett?

– Jag kan inte i dag ange antalet. 

– Men vi har ett uppdrag att totalt minska kostnadsvolymen med 700 miljoner kronor och har redan minskat på cirka 300 miljoner kronor sedan september 2019. Detta handlar inte bara om att minska antalet chefer, utan även om att få en stabil verksamhet. Det har funnits för mycket otydlighet mellan befattningarna i organisationen tidigare, för mycket dubbelarbeten. 

Camilla Eriksson Sundberg, Vårdförbundets ordförande i regionen, är samtidigt tveksam till att minska antalet vårdchefer, med risk för att hennes chefsmedlemmar får för många medarbetare.

– Jag delar hennes syn. Det finns ett nyckeltal inom Region Norrbotten, ett riktmärke om att en chef inte bör ha fler än 30 direktrapporterande till sig, men den bedömningen måste göras utifrån uppdragets innehåll, säger Nordmark Nilsson. 

Från oppositionshåll finns farhågor om att den nya uppdelningen av vårddivisioner innebär en "stuprörs"-struktur, där divisionerna arbetar isolerat från varandra – tvärtemot verksamheternas mål om att se "hela patienten".

Regiondirektören är medveten om de riskerna.

– Hur man än organiserar kan det bli "stuprör", det viktiga nu är bygga "hängrännor" mellan dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!